AKCIJA 10% popusta na kontrolu hormona štitnjače T3, T4, TSH

Kontrola hormona štitnjače - Akcija održana na Cvjetnom trgu u Zagrebu 23.04.2016.


Poliklinika Breyer u subotu, 23. travnja 2016. na Cvjetnom trgu u Zagrebu organizirala je akciju podijele vaučera sa 10% popusta za kontrolu hormona štitnjače T3, T4, TSH.
300 kom vaučera podijeljeno je svim zainteresiranima koji su se tada našli na Cvjetnom trgu, a imaju potrebu za tom pretragom.


Ljubazne hostese uručile su im tako vaučer, letak s kompletnim uputama o tome kako se pripremiti za laboratorijske pretrage, poklon platnenu torbu Poliklinike Breyer i kemijske olovke.

 

Također, u periodu od 10.05. – 16.05.2016. u suradnji sa agencijom Go4star, putem njihove facebook stranice, organizirana je nagradna igra gdje su zainteresirani mogli također osvojiti vaučer 10% za kontrolu hormona štitnjače te poklon paket Poliklinike Breyer.


10 sretnih dobitnika osvojilo je lijep i vrlo koristan poklon Poliklinike Breyer.

Dobitnici svoje vaučere mogu iskoristiti u periodu od 02.05. do 01.06.2016.

 

A zašto je kontrola hormona štitnjače važna, pročitajte u nastavku.


Štitnjača – mala žljezda velikog značaja


Ljudski organizam je kompleksan i fascinantan biološki sustav koji se sastoji od više sustava organa i svaki od njih ima točno određenu funkciju, te su svi potrebni za pravilan rad našeg tijela.
Zanimljivo je da ne postoji gotovo niti jedno tkivo ili organ u našem tijelu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače.


Kako štitnjača utječe na naše tijelo?
Koji je utjecaj štitnjače na naše tijelo i koji simptomi najčešće ukazuju na poremećaj u njenom radu pojasnila je magistra Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.


Iako je štitnjača žljezda mase svega oko 30 grama i simpatičnog leptirskog oblika, ona je važna za normalno funkcioniranje svake stanice u našem tijelu – što je uistinu velika uloga za tako malenu žlijezdu.
Mnogi se začude kada saznaju kako je glavni krivac za njihove probleme gubitka kose, lomljivosti noktiju, drhtanja ruku, loše koncentracije, gubitka libida, neugode prilikom boravka u toplim prostorijama ili poremećaja probave i sna … – upravo mala žlijezda štitnjača.


Hormoni koje štitnjača stvara su T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin), i ta dva hormona daju ritam cijelom tijelu te snažno utječu na naš život. Njihovo je pak lučenje pod utjecajem hormona hipofize, TSH koji (osovinom hipotalamus-hipofiza-periferna žlijezda) kontrolira rad štitnjače.


Zanimljivo je da iako se poremećaj rada štitnjače ubraja među najčešće bolesti u svijetu, također je među najrjeđe prepoznatima. Procjenjuje se da u svijetu više od 300 milijuna ljudi pati od smanjene aktivnosti štitnjače, no svega ih se se 20 posto liječi. Razlog je neupoznatost sa problemima, odnosno simptomima koje manjak ili višak hormona štitnjače stvara.


U slučaju stvaranja previše hormona, stvara se stanje koje se zove hipertireoza koja za posljedicu ima ubrzan rad cijelog organizma i kao simptome; ubrzan rad crijeva-proljev, mršavljenje, ubrzan rad srca koje se očituje njegovim snažnim lupanjem, nesanicom, nervozom, kosa je tanka, svilenkasta, prorijeđena i često opada itd.


Kada štitnjača stvara premalo hormona nastaje stanje koje se zove hipotireoza i obilježava ga stalni umor, pospanost, bezvoljnost, sporiji rad crijeva (opstipacija), zadržavanje tekućine u tijelu (vaga pokazuje više), kosa je suha i teško se češlja… Za razliku od hipertireoze simptomi hipotireoze su blagi, postupni, teško prepoznatljivi i ponekad se mogu shvatiti kao depresija, a kod starijih osoba i kao demencija.


Preporučuje se, osobito ženama, započeti s pregledima hormona štitnjače u 35. godini života te ih ponavljati svakih 5 godina. Također, kontrola hormona štitnjače je vrlo važna i kod planiranja trudnoće i tijekom trudnoće; optimalna količina ovih hormona iznimno je bitna i ako ovi hormoni nisu dobro regulirani, višestruko se povećava rizik od komplikacija u trudnoći.


Simptomi poremećaja rada štitnjače
Simptome poremećenog rada štitnjače u trudnoći malo je teže prepoznati, jer mogu nalikovati „uobičajenim“ znakovima trudnoće poput pojačanog znojenja, emotivne uzbuđenosti, nervoze, povraćanja, osjećaja umora, bolova u mišićima…


Osim rizika prijevremenog poroda, pravilan rad štitnjače važan je i za pravilan razvoj ploda – kako za razvoj djetetovog mozga, tako i nja njegov cjelokupni rast. Budući je aktivnost štitne žlijezde pojačana za vrijeme trudnoće, veća je i mogućnost pojave komplikacija, za majku i za dijete, stoga je kontrola vrlo važna.


Ako je trudnoća planirana, preporuča se kontrola prije začeća, te naravno, kao što je navedeno tokom trudnoće.


Uzroci poremećaja rada štitnjače
Uzrok poremećaja rada štitnjače još nije utvrđen, no zna se kako na njega utječu genetika, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih tvari, toksini u okolišu, te autoimune bolesti.
Najbolji savijet za čuvanje štitnjače je vođenje zdravog života i redovita kontrola prema spomenutim parametrima. Na krvnu pretragu hormona štitnjače ne morate doći ujutro ili natašte, jer je razina hormona štitnjače u krvi jednaka ujutro i poslijepodne te na njih ne utječe sadržaj pojedene hrane.


Stoga, izdvojite malo vremena za sebe i u bilo koje doba dana provjerite svoju razinu hormona štitnjače, posebice ako patite od spomenutih simptoma.

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte Vaš dolazak

Saznaj više