Alergije - Faber test

Alergije - Faber test


Važno: Obavještavamo naše pacijente da Faber test trenutno nije u ponudi.

Među najraširenije bolesti današnjice ubrajamo alergijske bolesti. Alergija ili preosjetljivost je neuobičajena i prekomjerna reakcija imunološkog sustava na različite, inače neškodljive, čimbenike okoliša.

Alergijske reakcije na hranu mogu se javiti dosta rano, već u dojenačko doba. Češće su kod djece s atopijskim dermatitisom i kod djece čiji roditelji imaju sklonost alergijskim reakcijama, poput peludnog rinitisa, kolitisa i astme. S druge strane, pelud je definiran kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama.
Kod dijagnostike alergija danas su uobičajeni testovi kojima se mjeri ukupni ili pak specifični IgE. Kod prisutnih simproma alergije pažljivo promatranje može pomoći u otkrivanju "krivca" za alergiju (npr. praćenje prehrane i simptoma, proučavanje kalendara cvatenj i sl.).
Čak i kad je ukupni IgE povišen, ponekad nije lako odlučiti za koji specifičan alergen vrijedi mjeriti IgE.
Za razliku od takvog uobičajenog testa, Faber test iz jednog uzorka krvi ispituje 122 alergene molekule i 122 alergena ekstrakta iz 123 različita alergijska izvora. FABER test predstavlja najnoviju generaciju dijagnostičkih testova razvijenih na temelju najnaprednijeg znanja na području nanotehnologije za mjerenje specifičnog IgE antitijela, koristeći molekularne alergene i alergene ekstrakte.
FABER test može se provoditi u svakoj životnoj dobi, a za testiranje je potrebna mala količina krvi bez potrebe prestanka uzimanja antialergijske terapije. Za razliku od kožnih testova, FABER test može se provoditi čak ako osoba ima i uznapredovalu kliničku sliku dermatitisa. Test predstavlja osnovni dijagnostički alat kod otkrivanja uzroka alergijskih bolesti, ali isto tako može poslužiti i kao probirni test i kao test rane dijagnoze kod svih osoba sa pozitivnom obiteljskom anamnezom na alergološke bolesti ili kod osoba kod kojih je zabilježena povišena vrijednost IgE antitijela.
Cijena ovog testa (od 12. prosinca 2017.) je 2838kn, a provodi se u suradnji s Poliklinikom Analiza. Vrijeme izrade nalaza 3-4 tjedna.