Zašto imam iscjedak iz dojke ako ne dojim?


Pojava iscjetka iz jedne ili obje dojke u vrijeme kada žena nije dojilja i nije trudna, kao i kod muškarca u bilo kojem životnom dobu nije normalna pojava i treba istražiti uzrok.
Iscjedak se može pojaviti samo iz jedne dojke, iz obje dojke, može biti prisutan stalno ili samo povremeno, može spontano istjecati ili samo na pritisak, te varirati u količini od oskudnog do obilnog iscjetka.
Prema boji iscjedak može biti proziran vodenkast, mliječan, žućkast, gnojan, zelenkaste do smećkaste boje, jantarno žut ili krvav.
Iscjedak iz dojke javlja se na otvorima bradavice gdje inače izlazi mlijeko u vrijeme dojenja, te može istjecati na jedan ili više otvora. Iscjedak iz dojke češće imaju žene koje su već rodile, nego mlade djevojke ili žene koje nisu rodile.
Dojenčad do 3. mjeseca života mogu fiziološki imati oskudnu sekreciju iz bradavica dojki (tzv. „vještičje mlijeko“), te djevojke i dečki u vrijeme puberteta, bez ozbiljnijeg hormonalnog poremećaja ili bolesti u podlozi.
Žene u trudnoći (pred kraj trudnoće) i do 6 mjeseci nakon dojenja također mogu imati prolaznu mliječnu sekreciju iz dojki.


Je li potreban pregled liječnika kod pojave iscjetka iz dojke?
Pregled liječnika podrazumijeva iscrpnu anamnezu (uzimanje podataka od pacijenta) o trajanju iscjetka, o redovitosti menstrualnih ciklusa kod žena, porodima, drugim bolestima koje mogu biti uzročno povezane s iscjetkom, o uzimanju lijekova čija nuspojava može biti iscjedak iz dojke, o ozljedama glave ili prsnog koša, te potrebnim ostalim informacijama.
Nakon anamneze, radi se klinički pregled dojki sa palpacijom dojki, pregledom bradavica,te palpacijom pazuha i područja oko ključne kosti. Palpacijom (opipavanjem) se utvrđuje prisutnost čvorova u dojkama, pazusima ili u području oko ključne kosti.
U vrijeme pregleda se uzima nekoliko kapljica iscjetka na stakalca koja se naknadno bojaju citološkim metodama i potom mikroskopski analiziraju stanice u razmazima.
Prilikom uzimanja iscjetka iz dojki, liječnik detaljno opisuje količinu, boju i gustoću iscjetka iz dojki, te označava iz kojih kanalića na bradavici iscjedak izlazi, u slučaju potrebe za dodatnom dijagnostikom.
Pregled liječnika je potreban kako bi se razjasnili mogući uzroci i vrsta iscjetka iz dojke, te ciljano usmjerila dalja obrada ovisno o mogućem uzroku sekrecije iz dojki.

 

Što nam govori boja iscjetka iz dojke?
Najčešće je iscjedak iz dojke prozirno vodenkast, javlja se obično iz obje dojke i najčešće ukazuje na dobroćudne promjene u dojki ili na hormonalni disbalans.
Iscjedak iz dojke žućkaste boje, zelenkaste do smećkaste boje također najčešće ukazuje na dobroćudne promjene u dojkama kao što je fibrocistično promijenjena dojka i proširenje izvodnih kanalića (duktusa) dojke.
Gusti, zrnasti, žućkasti iscjedak iz dojke često mikroskopski ukazuje na gnojnu upalu u tkivu dojke, a nerijetko ide s bolnošću i crvenilom dojke i toplinom nadležeće kože. Takvi gnojni upalni procesi u dojci se tretiraju antibiotikom, mlakim do hladnijim oblozima i ponekad kirurškom intervencijom.
Krvavi iscjedak iz dojke često se javlja kada su prisutni papilomi (dobroćudni resičasti tumori) u izvodnim kanalićima dojke, iako se ponekad nađe i kod fibrocističnih promjena u dojci.
Krvavi i jantarno žuti iscjedak iz dojke (obično iz jedne dojke) javlja se kod karcinoma dojke i svakako se treba citološki pregledati.

 

Kako se provodi citološka pretraga iscjetka iz dojke?
Za citološku analizu iscjetka iz dojke potrebno je doći 3 dana za redom u citološku ambulantu gdje liječnik uz pregled dojki, kako je već prethodno opisano, uzima uzorak 3 dana za redom i radi razmaze na stakalca. Uzorci se uzimaju u jutarnjim satima, kod nas u Poliklinici Breyer, Ilica 191, od 7.30-10 h u citološkoj ambulanti.
Na prvi pregled (1. dan uzimanja uzorka) potrebno je donijeti svu medicinsku dokumentaciju na uvid, kako bi se stekao što bolji uvid u zdravstveno stanje pacijenta i mogući uzrok iscjetka iz dojki.
Nalaz citološke analize se izdaje 1-3 dana nakon posljednjeg uzimanja uzorka.

 

Koji su najčešći uzroci iscjetka iz dojki?
Uzrok iscjetka iz dojki je najčešće dobroćudan (u više od 90% slučajeva). Kod žena je najčešće riječ o dobroćudnim promjenama u dojci, zatim slijede endokrinološki uzroci (hormonalni disbalans), bolesti nekih drugih organa, te u novije vrijeme sve češći uzrok sekrecije iz dojki je nuspojava raznih lijekova (neki lijekovi za visoki krvni tlak, protiv žgaravice i gastritisa, antidepresivi i antipsihotici, oralni kontraceptivi, opijati i dr.).
Kako bismo isključili hormonalni disbalans kao uzrok sekrecije iz dojki, preporuča se učiniti nalaz hormona prolaktina u krvi, koji se određuje u ranim jutarnjim satima (do 10h), nakon sjedenja u čekaonici oko 20-30 min.


Akcija Zašto imam iscjedak iz dojke ako ne dojim u Poliklinici Breyer


Tijekom akcije Zašto imam iscjedak iz dojke ako ne dojim u Poliklinici Breyer koja traje od 7.10 do 31.10.2019.g. pacijentima pružamo klinički pregled dojki, uzimanje 3 uzorka iscjetka iz dojki sa citološkom analizom, te laboratorijski nalaz hormona prolaktina u krvi.
Na temelju tih pretraga liječnik će istražiti postoje li čvorovi u dojkama i okolnim regijama, imali promjena na bradavicama, kakav je laboratorijski nalaz prolaktina u krvi, citološkom analizom iscjetka može isključiti prisutnost papiloma ili malignih stanica, te na koncu, na temelju medicinske dokumentacije i anamneze pretpostaviti o kojem mogućem uzorku sekrecije iz dojki se radi, te preporučiti dodatne pretrage u određenom smjeru.
Potrebno je napomenuti da postoji određeni postotak tzv. idiopatskih galaktoreja (mliječnog iscjetka iz dojki) u kojima je razina hormona prolaktina u krvi uredna, kao i citološki nalaz iscjetka iz dojki. U tim slučajevima se preporuča samo dalje povremeno praćenje, ali tek  nakon što je obavljena ostala slikovna dijagnostika dojki (ovisno o dobi pacijentica- UZV, mamografija).

Za pregled, uzimanje 3 uzorka iscjetka iz dojki kroz 3 uzastopna dana, te vađenje krvi s određivanjem prolaktina u krvi, potrebna je predbilježba na mail citologija@breyer.hr

Nakon predbilježbe dobit ćete povratni mail sa terminom pregleda i uzimanja uzoraka. Pregled i uzimanje uzoraka obavljaju se isključivo u vremenu od 7.30-10h u Poliklinici Breyer u Ilici 191. 

U slučaju nemogućnosti komunikacije mailom, možete nazvati na mob. 091 274 2270 i zatražiti termin. Broj pacijenata koje možemo primiti u sklopu ove akcije je ograničen i akcija traje do popunjavanja predviđenih termina.

Akcija se odnosi i na žene i na muškarce koji imaju iscjedak iz bradavice dojke.