Genetski test za rizik od nasljednih oblika raka

Opis

Genetskim testom za nasljedne oblike raka se ispituju klinički relevantni geni čije mutacije povećavaju rizik za nastanak raka te se osobama koje se podvrgavaju genetskom testu može odrediti procjena rizika za određeni tip raka. U 5-15% slučajeva, rak nastaje kao posljedica mutacija koje se nasljeđuju unutar obitelji.
Biti nositelj ovakve mutacije (koje se nasljeđuju od majke ili oca) ne znači da će se rak zaista ispoljiti, ali znači da postoji povećani rizik za razvoj raka. Informacija o mogućem povećanom riziku je značajna za pojedince koji imaju pozitivnu osobnu i obiteljsku povijest malignih oboljenja jer može omogućiti pravovremenu kliničku i osobnu intervenciju. Rezultat testa može biti korisna informacija i za članove obitelji.

Možete odabrati između dvije varijante testa:

Genetski test - samo BRCA 1 i BRCA2

Cijena: 2400 KN


Genetski test za nasljedne oblike raka

Ovim genetskim testom se utvrđuju mutacije koje su odgovorne za nasljedne oblike raka dojke, jajnika, endometrija, želuca, debelog crijeva, gušterače, prostate i melanoma. Testom se ispituje 30 gena čije mutacije povećavaju rizik od navedenih nasljednih oblika raka.
Geni koji se analiziraju: BRCA1; BRCA2; MLH; MSH2; PMS2; EPCAM; APC; MUTYH; MITF; BAP1; CDKN2A; CDK4; TP53; PTEN; STK11; CDH1; BMPR1A; SMAD4; GREM1; POLD1; POLE; PALB2; CHEK2; ATM; NBN; BARD1; BRIP1; RAD51C i RAD51D.
Cijena: 4000 KN

Referentne vrijednosti

Mutacije nisu nađene. Nalaz negativan.

Test ne služi za dijagnozu ili detekciju postojećeg raka. Testiranje je jednostavno i neinvazivno – uzima se uzorak sline. Geni se analiziraju metodom sekvencioniranja nove generacije. Moguće je genetsko informiranje prije i poslije testiranja. Također, u slučaju pozitivnog rezultata moguće je liječničko savjetovanje od strane stručnjaka iz područja onkologije.

Vrijeme određivanja

Rezultati testiranja stižu unutar 4 do 5 tjedana.

Priprema za test

30 MINUTA PRIJE uzimanja uzorka nemojte jesti, piti, prati zube, koristiti vodu za ispiranje usta, žvakati žvakaću gumu ni pušiti cigarete

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte Vaš dolazak

Saznaj više