HELICOBACTER PYLORI IZDISAJNI TEST

Opis

Bakterija Helicobacter pylori smatra se glavnim uzročnim faktorom kroničnog gastritisa tipa B, zatim ne-medicinski induciranog čira dvanaesterca i želuca. Određivanje H. pylori može se vršiti neinvazivnom izdisajnom metodom ili serološki. Izdisajni test pomoći neradioaktivnog izotopa 13C detektira prisutnost H. pylori u želucu, dok serološki test detektira protutijela u krvi na H. pylori. Protutijela na H. pylori pogodan je kao screening-test osoba bez simptoma, naročito osoba iz obitelji pojedinca s H. pylori. Budući da značajniji pad titra protutijela od >50% se očekuje tek za 4 – 6 mjeseci, ovaj test nije pogodan za potvrdu uspješne terapije u slučaju čira na želucu. Abnormalni izdisajni test upućuje na prisustvo H. pylori ali ne može prepoznati tip oštećenja uzrokovanim bakterijom – gastritis, čir ili rak. Da bi se potvrdila uspješna terapija, izdisajni test treba ponoviti 4 tjedna nakon prestanka terapije.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: negativno

Pozitivan rezultat izdisajnog testa upućuje na prisustvo H. pylori, pozitivan nalaz antigena u stolici također upućuje na prisustvo bakterije H. pylori, a pozitivan rezultat serološkog testa upućuje na prisustvo protutijela na H. pylori.

Vrijeme određivanja

Nalaz izdisajnog testa se čeka tri do pet radnih dana, a test na antigen u stolici i serološki test (antitijela) su gotovi isti dan, ako je krv vađena ili uzorak predan prije 17h.

Priprema

pogledajte detaljnu uputu za izdisajni test: /priprema-za-pretrage/Priprema-za-izdisajni-test-helicobacter-pylori

za H. pylori u stolici po posudicu s reagensom morate doći u laboratorij prije uzimanja uzorka, provjerite detaljnije upute, a za vađenje krvi da bi se provjerila antitijela nema priprema osim što se preporuča da prođe najmanje šest mjeseci od terapije.

Cijena: 350,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte Vaš dolazak

Saznaj više