Kalprotektin (fekalni)

Opis

Određivanje fekalnog kalprotektina je neinvazivni test koji omogućava razlikovanje fukcionalnih crijevnih smetnji (npr. iritablini kolon, IBS) od organskih - upalnih bolesti crijeva (IBD) kod pacijenata kod koji žele izbjeći invazivne (neugodne) enoskopske pretrage. Ovaj jednostavni test pokazati će povišene vrijednosti kalprotektina u stolici, proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. Kod osoba s dokazanom upalnom bolesti crijeva koristi se za predviđanje odgovora na terapiju, otkrivanja relapsa i općenito praćenja terapije. Klinička osjetljivost: 84,4%, specifičnost: 94,5%.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene :

<30 µg/g - negativno

30 - 70 µg/g - siva zona (preporučuje se ponoviti određivanje)

70 - 200 µg/g - blaga organska bolest, kao npr. divertikulitis, pretjerano uzimanje NSAID ili IBD u remisiji

>200 µg/g - aktivna upalna bolest crijeva

Povišeno

Povišene vrijednosti kalprotektina se nalaze u različitim organskim upalnim oboljenjima kao što su kolitis, Chronova bolest, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti (ali ne i kod iritabilnog kolona).

Priprema

Tjedan dana prije uzimanja uzorka, u dogovoru s liječnikom, prekinuti uzimanje inhibitora protonske pumpe (omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, esomeprazol...), kako ne bi dobili lažno negativne rezultate. Uzimanje NSAID-a kao što je aspirin također treba izbjegavati barem tjedan dana prije davanja uzorka jer mogu utjecati na rezultate.

U ljekarni nabaviti malu posudicu koja s unutarnje strane poklopca ima žličicu za uzimanje uzorka. Dovoljna je količina stolice veličine zrna graška.

Vrijeme određivanja

Nalaz je gotov unutar 10-ak dana.

Cijena: 200,00 kn

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte Vaš dolazak

Saznaj više