STOLICA - PRETRAGE NA BAKTERIJE, VIRUSE, TOKSINE I PARASITE

PREGLED STOLICE NA PATOGENE BAKTERIJE, VIRUSE, TOKSINE I PARASITE 

Opis:
Infekcije probavnog sustava su česte, osobito u suvremenim uvjetima masovne proizvodnje i distribucije hrane. Pošto se prenose fekalno-oralnim putem, manjkava higijena i bliski kontakt pogoduju epidemijskom širenju tih oboljenja. Tipični simptomi uključuju nelagodu i/ili bolove i grčeve u trbuhu, mučninu, učestale proljevaste i/ili kašaste stolice, sa ili bez povraćanja i/ili povišene temperature.
Pregled stolice u našem laboratoriju uključuje imunokromatogene testove na Noro-, Adeno- i Rotaviruse, Clostridium difficile toksine A i B, bakteriološku obradu (Salmonella spp., Shigella spp., Campylobacter spp.), te parasitološku obradu (imunokromatogene testovi na Giardia sp. Cryptosporidium sp. Entamoeba spp., klasične pretrage na jajašca i ciste parazita, te perianalni otisak na jajašca Enterobius vermicularis). 
Priprema:
Kada se sumnja na akutno oboljenje probavnog trakta bakterijske ili virusne etiologije, potrebno je uzorak stolice veličine oraha staviti u posudicu s navojem (može se dobiti u laboratoriju ili nabaviti u ljekarni), dobro zatvoriti i unutar 2h dostaviti u laboratorij. Za defekaciju upotrijebiti noćnu posudu ili primijeniti sličan postupak, jer je važno da stolica nije kontaminirana vodom iz toaletne školjke ili urinom. Ako u stolici ima sluzi ili krvi, takav sadržaj svakako uključiti u uzorak.
Pretragu na parazite je optimalno učiniti na do tri uzorka stolice uzeta u nepravilnim vremenskim razmacima. Prethodna primjena barijevih soli, mineralnog ulja, uzimanja antacida na bazi bizmuta i terapija antibioticima nepovoljno utječu na pretragu, pa stoga treba proći 2-3 tjedna do davanja uzoraka. Stolica normalne konzistencije/formirana stolica je znak normalnog funkcioniranja probavnog trakta, te je pozitivan nalaz parazita iz takvog uzorka malo vjerojatan.
Perianalni otisak: Za pretragu je potrebno prethodno u laboratoriju zatražiti stakalce s ljepljivom trakom. Ujutro, neposredno poslije buđenja i još prije izlaska iz kreveta, zauzeti položaj da se preko analnog otvora može prelijepiti ljepljiva traka, potom odlijepiti traku sa stakalca i čvrsto je pritisnuti preko analnog otvora - uzeti «otisak». Ljepljivu traku zatim, pazeći da ostane ispravljena/da se ne „zgužva“, ponovno nalijepiti duž stakalca (kao što je bila dobivena u laboratoriju). Takav preparat zamotati u papir i isti dan donijeti u laboratorij. Pošto ženka parazita E. vermicularis odlaže jajašca na rubu analnog otvora u nepravilnim razmacima, pretragu je poželjno ponoviti 2-3 puta u razmaku od nekoliko dana.
Vrijeme do izdavanja nalaza:
Testovi na noro-, adeno-, astro- i rotaviruse, Clostridium difficile toksine A i B, te parazitološke pretrage i testovi na Giardia sp. Cryptosporidium sp. i Entamoeba spp. se izdaju isti dan. Bakteriološka pretraga može trajati 3-5 dana, ovisno o vrsti testova i eventualno izoliranih mikroorganizama.
 

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte Vaš dolazak

Saznaj više