Srce mi ubrzano kuca – što štitnjača ima s tim?

Srce mi ubrzano kuca – što štitnjača ima s tim?


Mnogi se začude kad čuju kako je glavni krivac za njihove probleme gubitka kose, drhtanja ruku, neugode prilikom boravka u toplim prostorijama ili poremećaja probave i sna - mala žlijezda štitnjača.

Štitnjača se nalazi u vratu, otprilike ispod grkljana. Iako male veličine, ima itekako značajnu ulogu u čovjekovoj fiziologiji.

Hormoni koje štitnjača stvara su T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Ta dva hormona daju ritam cijelom tijelu i snažno utječu na naš život.

U slučaju stvaranja previše hormona, dolazimo u stanje koje se zove hipertireoza. Posljedica prevelike prisutnosti hormona T3 i T4 je ubrzan rad cijelog organizma. Ubrzan rad crijeva uzrokuje proljev, ubrzan metabolizam potiče mršavljenje, a ubrzan rad srca očituje se njegovim snažnim lupanjem, nesanicom, nervozom, mršavljenjem itd.

U obrnutom slučaju, kad štitnjača stvara premalo hormona, dolazimo u stanje koje se zove hipotireoza. Obilježava ga stalni umor, pospanost, sporiji rad crijeva (opstipacija), zadržavanje tekućine u tijelu (vaga pokazuje više!), opadanje kose i kosa koja se češće masti...

Sada se možemo zapitati što je to što određuje kako će štitnjača raditi.

Hormon jedne druge male žlijezde, hipofize, određuje rad štitnjače. Taj se hormon zove TSH (tiroideja stimulirajući hormon). Dakle, hipofiza „osluškuje“ rad organizma i ako otkrije da je učinak hormona T3 i T4 preslab, brzo stvori dodatni TSH i pošalje ga do štitnjače kako bi je natjerao na stvaranje više T3 i T4.

U obrnutom slučaju, ako je razina hormona T3 i T4 u organizmu previsoka i on je zasićen njihovim učinkom, hipofiza stvara manje TSH pa je i manje poticaja štitnjači da stvara dodatni T3 i T4.
Radi bolje kontrole rada vaše štitnjače, obratite pozornost na sljedeće pojmove na vašem nalazu:

  • T3 - trijodtironin
  • T4 - tiroksin
  • TSH - tiroidea simulirajući hormon
  • fT3 - slobodna frakcija T3 (ukoliko već uzimate lijekove za štitnjaču)
  • fT4 - slobodna frakcija T4 (ukoliko već uzimate lijekove za štitnjaču)
  • A-TPO - mikrosomalna protutijela štitnjače
  • A-Tg - tireoglobulinska protutijela štitnjače


Zaključak:

hipertireoza: povišeni T3 i T4, a snižen TSH
hipotireoza: sniženi T3 i T4, a povišen TSH

Preporučuje se, osobito ženama, započeti s pregledima hormona štitnjače u 35. godini života i ponavljati ih svakih 5 godina. U slučaju gore navedenih simptoma, svakako obavite ovu pretragu. Možda otkrijete rješenje problema koji vas već dugo muči.