Što je PSA?

Što je PSA?


Svaki muškarac u zrelim godinama trebao bi se upoznati sa značenjem pojma PSA radi očuvanja vlastitog zdravlja. PSA je ustvari bjelančevina koju stvaraju stanice prostate. Izlučuje se prilikom ejakulacije u sjemenoj tekućini i održava spermije spremnima za oplodnju između ejakulacije i kontakta s jajnom stanicom.

Zanimljivo je spomenuti okolnosti u kojima je PSA otkriven. Dogodilo se to slučajno, davne 1966. godine, prilikom istraživanja za potrebe kriminalističke identifikacije. Njegova medicinska važnost kao tumorskog biljega otkrivena je tek desetak godina kasnije.

Tumorski biljezi su spojevi koji se stvaraju u tumorskim stanicama ili nastaju uslijed njihovog rada. Jasno je da se porast razine tih supstanci u krvi može povezati s porastom mase stanica koje uzrokuju njihovo stvaranje.

PSA (prostata specifični antigen) je tumorski biljeg za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promjene u njoj.

Povećanje prostate, a time i povećanje razine PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate.

Radi olakšavanja dijagnostike oboljenja prostate, uz vrijednost ukupnog PSA (tPSA) uveden je i dodatni parametar, tzv. fPSA (slobodni PSA, slobodna frakcija PSA). Mjeri se u slučaju laganog povišenja razine PSA. Odnos fPSA i PSA kazuje liječnicima dodatan važan podatak potreban u dijagnostici bolesti prostate.

Zanimljivo je da je PSA prisutan u krvi svih muškaraca i da mu se razina tijekom starenja povisuje.


Referentne vrijednosti (nove referentne vrijednosti vrijede od 1.11.2017.)

Metoda nije promjenjena, pogodno za praćenje individualne promjene u vremenu

Muškarci:
do 40 godina: < 1,4 ng/mL
40 -49 godina: < 2,0 ng/mL
50 -59 godina: < 3,1 ng/mL
60 -69 godina: < 4,1 ng/mL
iznad 70 < 4,4 ng/mL

Stare referentne vrijednosti do 1.11.2017.
Muškarci:
do 49 godina: < 2,50 μg/L
50 -59 godina: < 3,89 μg/L
60 -69 godina: < 5,40 μg/L
70 -79 godina: < 6,22 μg/L


Odnos fPSA/tPSA bi za zdrave ljude trebao biti viši od 20% (0,20).

Preporuke kada i koliko često testirati razinu svog PSA pročitajte u našem članku: http://breyer.hr/clanci/psa-koristan-tumorski-biljeg