AnemijaAnemija je stanje koje karakterizira manjak hemoglobina i/ili eritrocita zbog smanjenog volumena i/ili broja eritrocita.

Anemija može nastati kao posljedica smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica ili njihovim gubitkom uzorkovanim krvarenjem ili raspadom eritrocita (hemoliza).

Hemoglobin je molekula u eritrocitima na koju je vezan atom željeza, bitan za prijenos kisika. To je glavni razlog zbog kojeg u anemiji osjećamo slabost, umor i glavobolju. Smanjena je opskrba stanica kisikom koji je neophodan za stanične procese. Uz ove simptome, čest je i gubitak kose, loša koncentracija, osjećaj hladnoće, vrtoglavica, uspuhanost kod manjih fizičkih napora. Većina ovih simptoma česta je i kod disfunkcije štitnjače pa ukoliko imate ovakve simptome, svakako provjerite i funkciju štitnjače (TSH, fT3, fT4) jer je i anemija ponekad povezana sa hipotireozom.

Uzorci anemije su razni, a osnovnom pretragom KKS, osim utvrđivanja anemije često se može vidjeti ili barem pretpostaviti njen uzrok. Jedan od najčešćih uzroka anemije je nedostatak željeza koji rezultira malim volumenom eritrocita (MCV), tzv. mikrocitozom zbog čega je nerijetko posljedično snižen i hematokrit (HCT-ukupni volumen eritrocita). Ta se anemija naziva sideropenična anemija.

Perniciozna anemija je anemija uzrokovana nedostatkom vitamina B12 ili folne kiseline, a dovodi do poremećaja u sazrijevanju eritrocita pa se u krvotok otpuštaju nezreli eritrociti koji su volumenom veći. MCV je posljedično povišen pa se radi o makrocitnoj anemiji.

Krvarenje može dugo vremena biti neopaženo, a ponekad upravo anemija upućuje na njega nakon čega se krvarenje istražuje i potvrđuje dodatnom dijagnostikom. Najčešća su tiha i kronična krvarenja ona iz gastrointestinalnog ili reproduktivnog sustava pa se u svrhu dodatne dijagnostike mogu napraviti pretraga stolice na okultno krvarenje, pretrage koje se odnose na hormonski status ili neku drugu dijagnostiku prema preporuci liječnika ili ginekologa.

Obilna menstrualna krvarenja, pogotovo kod skraćenog ciklusa jedan su češćih uzroka anemije pa i tu provjera hormona može biti od koristi. Kod žena trudnoća i dojenje iziskuju dodatne količine željeza i ostalih vitamina i minerala pa je u trudnoći i poslije poroda također važno provjeravati status željeza i hemoglobina.

Drugi uzroci anemije mogu biti lijekovi ili toksini koji mogu izazvati hemolizu ili aplaziju koštane srži, kronične bubrežne bolesti mogu uzokovati anemiju zbog nedostatka eritropoetina, molekule nužne za eritropoezu (proizvodnju eritrocita) koja se sintetizira u bubrezima, a loša prehrana ili loša apsorpcija željeza i/ili B12 u crijevima također će dugoročno dovesti do anemije. Hemoliza i posljedično anemija može nastati i zbog abnormalnih eritrocita i hemoglobina što može biti urođeno ili stečeno, npr. kao posljedica autoimunih bolesti, uvećane slezene pa i kao posljedica infekcije.

Ako kod Vas postoji neka od bolesti ili stanja spomenutih u ovom tekstu, savjetujte se sa svojim liječnikom ili jednostavno provjerite status željeza osnovnim pretragama koje uključuju KKS, serumsko željezo, TIBC/UIBC i feritin. Na vađenje treba doći ujutro na tašte zbog pretrage serumskog željeza, a rezultati su gotovi isti dan. Korisno je provjeriti i vitamin B12 i folnu kiselinu, pogotovo u trudnoći. Za ove pretrage također treba doći na vađenje ujutro na tašte. U našoj poliklinici radimo i druge pretrage poput transferina, eritropoetina, antitijela na intrinzični faktor, antitijela na parietane stanice te razna druga autoantitijela koja nastaju u autoimunim bolestima, ali prije dolaska na vađenje svakako potrebu za tim pretragama provjerite sa Vašim liječnikom ili specijalistom.

Ana Paškvan, mag. med. biokem.

Poliklinika Breyer