Dijagnostika reumatoidnog artritisa

Dijagnostika reumatoidnog artritisa

Anti-CCP i RF


Anti-CCP


Anti-CCP je antitijelo na citrulinske proteine. Ovim testom mogu se detektirati autoantitijela na citrulinske proteine koja imaju relativno visoku osjetljivost  i izrazito visoku specifičnost za reumatoidni artritis. Upravo zbog njihove visoke specifičnosti anti-CCP test postao je važan dio dijagnostičkog procesa za reumatoidni artritis. Uz anti-CCP korisno je odrediti i vrijednosti RF (reuma faktora), imunokemijsku pretragu koja se također radi radi kod dijagnostike reumatoidnog artritisa, ali i drugih autoimunih bolesti. Nalaz anti-CCP u Poliklnici Breyer gotov je isti dan!


Anti-CCP test i njegova dijagnostička i prognostička vrijednost


Anti-CCP pomaže u razlikovanju reumatoidnog artritisa od ostalih upalnih tipova artritisa. Također je izrazito vrijedan u dijagnostici pacijenata seronegativnih na RF (reumatoidni faktor). Uz dijagnostičku, anti-CCP ima i prognostičku vrijednost. Ako je prisutan u umjerenoj ili visokoj razini, ne samo da potvrđuje dijagnozu već i ukazuje na potencijalno ozbiljniji i destruktivniji tijek bolesti (npr. progresivno oštećenje zglobova). Niske razine antitijela ne pružaju nikakve informacije niti su prediktivne. Specifičnost anti-CCP testa je vrlo visoka - čak 98%, a osjetljivost je 80%.


Kombinirano određivanje RF i anti-CCP ima pozitivnu prediktivnu vrijednost od 91%

Najčešće je anti-CCP zadan skupa sa RF-om, obzirom da nijedan test sam za sebe ne može definitivno potvrditi dijagnozu reumatoidnog artritisa. Reumatolog, doktor Scott J. Zashin navodi: „Dok je RF čest kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom, postoje pacijenti pozitivni na RF koji nemaju reumatoidni artritis. Nadalje, prisutstvo RF-a ima manji prognostički značaj nego anti-CCP. Također, ako je osoba RF negativna, manje je vjerojatno da će imati pozitivan anti-CCP.“


Uz istovremeni pozitivni nalaz RF, zajednička pozitivna prediktivna vrijednost je čak 91%


Identifikacija autoantitijela


Važnost identificiranja autoantitijela u reumatoidnom artritisu prepoznata je desetljećima unazad, ali za identifikaciju onih koji su klinički relevantni u smislu specifičnosti i osjetljivosti trebalo je više vremena.

Tako su postojale tri generacije anti-CCP testova. Sa svakom generacijom specifičnost i osjetljivost su se poboljšavale.

Autoantitijela mogu biti detektibilna prije kliničke pojave pojedinih autoimunih bolesti, uključujući reumatoidni artritis. Autoantitijela mogu prethoditi pojavi seropozitivnog reumatoidnog artritisa od 2 do 6 godina (prema: Kelley's Textbook of Rheumatology). Navodno, prevalencija povišenog anti-CCP-a koji prethodi dijagnozi reumatoidnog artritisa je dvostruka onoj RF-a koji prethodi dijagnozi. Dok reumatoidni faktor obično ostaje konzistentno prisutan, prisustvo anti-CCP-a može varirati kod pacijenata sa RA, a čak u nekim slučajevima može i nestati.

Dok je specifičnost anti-CCP-a vrlo visoka za reumatodini artritis, pozitivni rezultati mogu se pojaviti i u drugim autoimunim reumatskim bolestima, tuberkulozi i kroničnim plućnim bolestima.