Eliminacijska dijeta

Eliminacijska dijeta


ELIMINACIJSKA DIJETA ZA IDIOPATSKA STANJA
Postoji niz kroničnih, slabo definiranih stanja (bolovi u mišićima i zglobovima, poremećaji u probavi, svrbež u perianalnoj regiji, promjene na koži itd.) kod kojih pretrage ne pokazuju da su uzrokovana nekom specifičnom bolešću. Takva stanja su osobito česta u ljudi srednje i starije dobi, ali se javljaju i kod mlađih osoba. Iskustvo je pokazalo da se takva stanja mogu poboljšati promjenom prehrane, što mijenja floru probavnog trakta i tako smanjuje upalne reakcije na površini sluznica koje se odražavaju na cijeli organizam. Ne postoji pretraga na osnovu koje bi se moglo odrediti koje namirnice škode, već svaka osoba treba to pokušati ustanoviti primjenom eliminacijske dijete. Princip te dijete je eliminacija iz prehrane po jedne od dolje navedenih grupa namirnica u periodu od po 7-10 dana, sve dok se ne identificira hrana bez koje se tegobe smanjuju, odnosno hrana koja pogoršava tegobe i koju stoga treba izbjegavati.


1. Mlijeko i namirnice koje sadrže mlijeko: treba odrediti radi li se o intoleranciji laktoze (nedostatak enzima za razgradnju laktoze) ili alergiji na bjelančevine mlijeka, ili oboje;
2. Pšenica i žitarice koje sadrže gluten;
3. Meso sisavaca (svinjetina, govedina, janjetina...);
4. Meso peradi;
5. Riba i školjkaši;
6. Jaja i namirnice koje sadrže jaja;
7. Mahunarke (grah, grašak, mahune, soja i proizvodi od soje);
8. Orašasti plodovi: kikiriki, orasi, lješnjaci i sl.

Namirnice koje su uvijek poželjne u prehrani:


1. Kuhano i uljem začinjeno povrće koje sadrži beta-karoten (mrkva, brokula, blitva, špinat, crvena i tamno-zelena paprika, buča), te namazi kao što je ajvar.
2. Ostalo povrće (tikvice, kelj, šparoge, rajčica itd.);
3. Palenta i druga hrana koja sadrži kukuruzno brašno;
4. Kuhano voće i povrće koje sadrži pektin (kuhana mrkva, pasternak, peršin, kompot i savijače od jabuka i krušaka);


Izbjegavati u prehrani:

rafinirani šećer (gazirana pića, voćni sokovi, slatkiši), krumpir (zamijeniti ga batatima), tjesteninu, velike količine kruha, dodatak vrhnja i sireva jelima (pizza, jela sa vrhnjem ili ribanim sirom...), jako začinjena/ljuta jela.