Kako sačuvati svoju štitnjaču?


Imate li problema sa spavanjem, lako se uzbuđujete, pojačano znojite, skratio Vam se menstrualni ciklus, a stolice su učestale? Ili ste pak umorni, zaboravljivi, patite od zatvora i ne znate zašto ste se odjednom počeli debljati?

Ovo je samo dio brojnih simptoma koji ukazuju na poremećaj rada štitnjače, jer brojne su i njene funkcije. Hormoni koje štitnjača luči, T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) uravnotežuju rad mnogih organa i sustava pa tako djeluju na krvožilni i dišni sustav, reguliraju temperaturu našeg tijela, utječu na probavu, mozak, ritam budnosti i spavanja, kretanje i rad ostalih žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem. Možemo reći da posredno i neposredno djeluju, odnosno uravnotežuju baš cijeli organizam. Naravno, kada svoj organizam zlorabimo i izlažemo ga dugoročno prevelikom opterećenju, zlorabimo i našu štitnjaču koja funkcionira bez predaha. Posljedično, štinjača može početi povećavati svoj volumen, izlučivati više hormona (stanje hipertireoze) ili pak počinje razaranje štitnjače pa se tkivo žlijezde zamjenjuje „ožiljcima“ što dovodi do manjka hormona (stanje hipotireoze).

Osim stalnog stresa kojem smo izloženi, a koji prethodi bolesti, živeći suvremenim načinom života nismo usklađeni s prirodnim ritmovima i to prvenstveno s ritmom budnosti i spavanja, što je česti uzrok povećanom riziku bolesti štitnjače. Štinjača je ujutro najaktivnija, popodne smanjuje aktivnost za 20%, a tijekom noći za još 20%. Naše aktivnosti trebale bi biti u skladu sa aktivnošću štitnjače pa bi trebali svom tijelu i umu priuštiti adekvatan odmor i opuštanje u odgovarajuće doba dana. Ako smo čitav dan izrazito aktivni, a uz to još pod visokim opterećenjem i stresom, naša će štitnjača raditi prekomjerno što se često može vidjeti na laboratorijskom nalazu hormona štitnjače (T3, T4, fT3 i fT4). A čak i prije promjena hormona štinjače, ponekad će se povećati samo razina TSH, hormona hipofize koji stimulira proizvodnju hormona štitnjače. Osim stresa i nepoštivanja unutarnjeg sata (cirkadijalnog ritma) rizik od oboljenja štitnjače povećavaju i nepravilna prehrana, trudnoća, menopauza te genetska predispozicija.

Stručnjaci preporučuju kontrolu hormona štitnjače jednom u pet godina, ili u slučaju sumnje na poremećaj rada jednom godišnje, kao dio godišnjeg sistematskog pregleda. Čak i dok su simptomi vrlo blagi, hormoni mogu u vrlo ranoj fazi bolesti ukazati na poremećaj rada štitnjače. Što prije otkrijete promjene rada štinjače veće su šanse za izliječenje, bez obzira da li se radi o tumoru ili samo o početku poremećaja rada te žlijezde.