Što je loš, a što dobar kolesterol?

Printer Isprintaj
Kolesterol

Kolesterol - dobar i neophodan, ali višak može biti štetan

Kolesterol je normalni sastojak krvi odnosno ljudskog tijela. Štoviše, kolesterol je osnovni sastojak spolnih hormona pa bez njega ne bi bilo testosterona ni estrogena, ne bi bilo žučnih soli koje pomažu u probavi masnoća, ne bi bilo ovojnica stanica - pa bi infekcije direktno ulazile iz okoline. U krajnjem slučaju, ne bi bilo ni našeg mozga.

Dakle, kolesterol je zapravo dobar i neophodan. No, kao i u svemu drugome, višak može biti štetan.

Kolesterol u krvikolesterol

Kolesterol je sastojak hrane. Nakon probave, hrana ulazi u crijeva gdje se apsorbira odnosno ulazi u krvotok i „vozi“ do mjesta potrošnje u organizmu. Krv je tekućina u kojoj masnoće, time i kolesterol, ne mogu plivati do cilja (sjetite se kuglica masti u mlijeku) .

Kolesterol se u krvi može stopiti s bjelančevinama i time postaje „topiviji“ u krvi pa lakše putuje do cilja. Upravo o odnosu količine kolesterola i bjelančevina u „kuglici“ ovisi učinak na organizam.

Tako se kuglice s puno bjelančevina i malo kolesterola zovu HDL-kolesterol, a one s malo bjelančevina i puno kolesterola LDL-kolesterol. I LDL-kolesterol i HDL-kolesterol su, dakle, frakcije ukupnog kolesterola krvi.

Otkriveno je kako je jedan od uzroka ateroskleroze krvnih žila, a time i opasnosti od infarkta, tzv. plak odnosno kuglica koja se u osnovi sastoji od kolesterola. Također, utvrđeno je da se u plakovima nalazi puno LDL kolesterola.

Zaključak

Ukupni kolesterol sastoji se od LDL i HDL kolesterola.

  • LDL-kolesterol je loš za Vaše zdravlje
  • HDL-kolesterol je dobar za Vaše zdravlje