Zbog održavanja parlamentarnih izbora, Poliklinika Breyer neće raditi 17. travnja 2024. Na raspolaganju smo u redovno radno vrijeme prije i nakon spomenutog datuma.
test group icon Mikrobiologija

Bris ždrijela

Printer Isprintaj pretragu

Pretraga je indicirana kod grlobolje praćene povišenom temperaturom i umorom, a traje 2 – 3 dana.

Pripremite se za pretragu

Minimalno 30 minuta prije uzimanja brisa ždrijela, preporučuje se ne konzumirati hranu, piće, žvakaću gumu ili cigarete. Također, ne prati zube ili koristiti vodicu za ispiranje usta.

Warning

Važno je da se pretraga ne radi tijekom ili neposredno nakon antibiotske terapije.

Bills Cijena pretrage 20,00 €
Calendar Nalaz je gotov unutar 3 radna dana Pozitivni nalazi (izolacija streptokoka) javljaju se i subotom
Bills Cijena pretrage 20,00 €
Calendar Nalaz je gotov unutar 3 radna dana Pozitivni nalazi (izolacija streptokoka) javljaju se i subotom

Opće vrijeme zaprimanja uzoraka

Geo location
Centar, Ilica 191
ponedjeljak - petak 7 - 18 h, subota 8 -12 h
Bundek, Ede Murtića 9
ponedjeljak - petak 7 - 18 h, subota 8 -12 h
Sv. Nedelja, Ulica Dr. F. Tuđmana 4
ponedjeljak - petak 7 - 16 h

Što je bris grla i što otkriva?

Bris grla je medicinski postupak gdje se uzorak uzima s površine grla ili krajnika koristeći sterilni štapić. Ovaj postupak je brz, obično traje samo nekoliko sekundi i obično je bezbolan, iako može izazvati kratkotrajan osjećaj nelagode ili nagon na kašljanje. Bris grla se koristi za otkrivanje prisutnosti patogena koji uzrokuju infekcije grla. Evo što bris grla može otkriti:

 • Streptokokna infekcija: Jedna od najčešćih upotreba brisa grla je identificiranje streptokoknih infekcija grla. Streptokok grupe A (GAS) je bakterija koja uzrokuje ovu vrstu infekcije.
 • Druge bakterijske infekcije: Bris grla se također može koristiti za otkrivanje drugih bakterijskih uzročnika koji mogu uzrokovati infekcije gornjih dišnih putova.
 • Virusne infekcije: Iako je manje uobičajeno, bris grla se može koristiti za testiranje na određene virusne infekcije kao što je gripa ili Epstein-Barr virus (koji uzrokuje mononukleozu).
 • Dijagnostička evaluacija: Bris grla može pomoći u dijagnostici kada pacijent ima simptome kao što su bol u grlu, poteškoće pri gutanju, groznica, uvećani limfni čvorovi i druge znakove infekcije.
 • Odluka o liječenju: Rezultati brisa grla mogu pomoći liječnicima u donošenju odluka o najboljem tretmanu. Na primjer, ako je infekcija uzrokovana bakterijama, liječnik može propisati antibiotike.

Nakon što se uzme uzorak, šalje se u mikrobiološki laboratorij gdje se analizira. Analiza može uključivati kulturu bakterija gdje se uzorak stavlja na hranjivi medij koji omogućava rast bakterija ili brze testove koji mogu identificirati prisutnost određenih bakterija ili virusa.

Bris grla je jednostavan i učinkovit način za utvrđivanje uzroka infekcije i određivanje odgovarajućeg liječenja. Ako imate simptome koji ukazuju na infekciju grla, savjetujte se s liječnikom koji može preporučiti ovaj test.

Bris grla na streptokok?

Bris grla na streptokok je dijagnostički postupak kojim se testira prisutnost streptokokne infekcije, posebno onih uzrokovanih bakterijom Streptococcus pyogenes, poznate i kao streptokok grupe A. Ova vrsta infekcije je čest uzrok upale grla i može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema ako se ne liječi. Evo kako se provodi bris grla na streptokok i što možete očekivati:

 • Priprema za test: Prije uzimanja uzorka, pacijentima se obično savjetuje da ne jedu, ne piju, ne žvaču žvakaću gumu, ne puše, i ne koriste ispiranje usta kako bi se izbjegla kontaminacija uzorka.
 • Postupak uzimanja uzorka: Tijekom postupka, zdravstveni radnik koristi sterilni štapić za bris kako bi uzeo uzorak s površine grla i krajnika. Ovo može izazvati osjećaj nelagode ili nagon na kašljanje ili povraćanje, ali postupak je brz i obično traje samo nekoliko sekundi.
 • Analiza uzorka: Uzorak se zatim analizira na prisutnost streptokoka grupe A. Postoje dva glavna načina analize:
 1. brzi strep test: Može dati rezultate unutar nekoliko minuta, ali nije 100% točan. Negativni rezultati brzog testa ponekad se potvrđuju kulturom grla.
 2. kultura grla: Uzorak se stavlja na hranjivi medij koji omogućava rast bakterija. Rezultati su dostupni za nekoliko dana, ali su točniji.
 • Interpretacija rezultata: Pozitivan rezultat ukazuje na prisutnost streptokoka grupe A, što obično zahtijeva liječenje antibioticima. Negativan rezultat može ukazivati na to da simptomi grla nisu uzrokovani streptokokom grupe A.
 • Liječenje: Ako je test pozitivan, liječnik će obično propisati antibiotike kako bi se spriječile komplikacije kao što su reumatska groznica i širenje infekcije.
 • Praćenje simptoma: Nakon liječenja, važno je pratiti simptome i osigurati da se stanje poboljšava. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, trebali biste se ponovno konzultirati s liječnikom.

Bris grla na streptokok je važan alat za dijagnosticiranje streptokoknih infekcija grla što omogućuje pravovremeno liječenje i sprječava moguće komplikacije.

Bris grla na viruse?

Bris grla na viruse je dijagnostički postupak koji se koristi za otkrivanje prisutnosti određenih virusnih infekcija u grlu. Ovaj postupak obično uključuje uzimanje uzorka iz grla pomoću sterilnog štapića, koji se zatim testira na prisutnost virusa. Evo nekoliko ključnih točaka o brisu grla na viruse:

 • Postupak uzimanja uzorka: Tijekom postupka, zdravstveni radnik koristi sterilni štapić za bris kako bi nježno obrisao područje grla, posebno tonzile i stražnji dio grla. Ovo može izazvati nagon na kašljanje ili povraćanje, ali je obično brz i jednostavan postupak.
 • Otkrivanje virusa: Bris grla može se koristiti za testiranje na različite vrste virusa, uključujući gripu, respiratorni sincicijski virus (RSV), Epstein-Barr virus (koji uzrokuje mononukleozu), koronaviruse (uključujući SARS-CoV-2, uzročnik COVID-19), i druge viruse koji uzrokuju respiratorne infekcije.
 • Vrste testova: Ovisno o sumnji na određeni virus, uzorak se može analizirati različitim testovima, uključujući PCR (lančanu reakciju polimerazom), brze antigenske testove ili testove na temelju kulture virusa.
 • Brzi i PCR testovi: Brzi testovi mogu dati rezultate u roku od nekoliko minuta do sati, ali nisu toliko osjetljivi kao PCR testovi. PCR testovi su točniji, ali obično zahtijevaju više vremena za obradu (nekoliko sati do dana).
 • Svrha testiranja: Bris grla na viruse koristan je za dijagnosticiranje virusnih infekcija u pacijenata sa simptomima kao što su bol u grlu, kašalj, poteškoće s disanjem, groznica i opća slabost.
 • Priprema za test: Prije testiranja, pacijentima se može savjetovati da ne jedu, ne piju, ne žvaču žvakaću gumu, ne puše i ne koriste ispiranje usta kako bi se izbjegla kontaminacija uzorka.

Bris grla na viruse je korisna dijagnostička pretraga, posebno tijekom sezona gripa i drugih respiratornih infekcija. Rezultati testa mogu pomoći u određivanju i provođenju odgovarajućeg liječenja i mjera zaštite za sprječavanje širenja infekcije.

Koja ja razlika između bakteriološkog brisa grla i brzog brisa na streptokok?

Bakteriološki bris grla i brzi bris na streptokok su dijagnostički testovi koji se koriste za identificiranje uzročnika infekcija grla, ali se razlikuju po metodologiji, vremenu potrebnom za dobivanje rezultata i specifičnosti detekcije. Evo ključnih razlika između ova dva testa:

Bakteriološki bris grla:

 • Metodologija: Ovaj test uključuje uzimanje uzorka s površine grla pomoću sterilnog štapića koji se zatim stavlja na hranjivi medij u laboratoriju kako bi se omogućio rast bakterija.
 • Vrijeme za rezultate: Potrebno je više vremena, obično 24 - 48 sati ili više da bi se bakterije uzgojile dovoljno za identifikaciju.
 • Širina detekcije: Može identificirati širok spektar bakterijskih patogena, uključujući streptokoke, ali i druge vrste bakterija koje mogu uzrokovati infekcije grla.
 • Točnost: Smatra se zlatnim standardom za detekciju bakterijskih infekcija grla jer omogućuje preciznu identifikaciju specifičnih bakterijskih vrsta.

Brzi bris na streptokok:

 • Metodologija: Ovaj test također uključuje uzimanje uzorka iz grla, ali se umjesto kulture koristi imunološka metoda (obično imunokromatografska analiza) za brzo otkrivanje antigena streptokoka grupe A.
 • Vrijeme za rezultate: Rezultati su dostupni unutar nekoliko minuta (obično 5 - 20 minuta).
 •  Specifičnost detekcije: Fokusiran je isključivo na otkrivanje streptokoka grupe A, uobičajenog uzročnika streptokokne upale grla.
 • Točnost: Iako brzi, ovaj test može imati manju osjetljivost u usporedbi s bakteriološkom kulturom. Negativni rezultati kod osoba sa simptomima ponekad se dodatno potvrđuju bakteriološkom kulturom.

Zbog brzine dobivanja rezultata, brzi bris na streptokok je vrlo koristan u kliničkom okruženju za brzu dijagnozu streptokokne upale grla. Međutim, za opsežniju analizu koja može identificirati različite bakterijske uzročnike, bakteriološki bris grla je detaljniji, iako zahtijeva više vremena za obradu. Odabir testa ovisi o kliničkoj situaciji, simptomima pacijenta i potrebama za brzom dijagnozom.

Koliko dugo se čeka nalaz brisa grla?

Vrijeme čekanja za dobivanje nalaza brisa grla ovisi o vrsti testa koji se provodi:

 • Brzi test na streptokok: Ovaj test, koji se često koristi za dijagnosticiranje streptokoknih infekcija grla (strep grlo), daje rezultate vrlo brzo, obično unutar 5 do 20 minuta. Zbog svoje brzine, brzi test na streptokok je popularan u ambulantama i hitnim službama gdje brza dijagnoza može odmah utjecati na izbor liječenja.
 • Bakteriološka kultura grla: Ako se radi bakteriološka kultura grla, koja može identificirati širi spektar bakterijskih uzročnika infekcija grla, rezultati će trajati duže. Obično je potrebno 24 do 48 sati da bi se bakterije uzgojile dovoljno da budu detektirane i identificirane. U nekim slučajevima, osobito ako se čeka na dodatne testove osjetljivosti na antibiotike, može proći i do 72 sata.

Vrijeme čekanja također može ovisiti o specifičnim protokolima laboratorija, njihovom radnom vremenu, kao i logistici prijevoza uzoraka iz klinike u laboratorij. U hitnim slučajevima, klinike i bolnice mogu imati brže načine obrade i prioriteta za hitne slučajeve.

Ako vam je uzet bris grla, liječnik ili zdravstveni djelatnik koji je obavio test trebao bi Vam dati procjenu vremena kada možete očekivati rezultate. U slučaju brzog testa na streptokok, rezultati bi trebali biti dostupni tijekom Vašeg posjeta, dok za bakteriološku kulturu možda morate pričekati nekoliko dana.

Koja je povezanost antibiotika i mikrobioloških pretraga?

Antibiotici i mikrobiološke pretrage su usko povezani u kontekstu dijagnosticiranja i liječenja infekcija. Ovdje su ključne točke ove povezanosti:

 • Identifikacija patogena: Mikrobiološke pretrage, poput briseva grla, urina, krvi ili drugih tjelesnih tekućina, koriste se za identificiranje specifičnih bakterijskih, virusnih ili gljivičnih patogena koji uzrokuju infekciju. Ove pretrage mogu uključivati kulture, PCR testove, antigenske testove ili mikroskopsku analizu.
 • Određivanje osjetljivosti na antibiotike: Kada se u kulturi identificira bakterijski patogen, dodatni testovi osjetljivosti mogu se provesti kako bi se utvrdilo koji antibiotici su učinkoviti protiv te bakterije. Ovo je posebno važno zbog rasta otpornosti na antibiotike.
 • Izbjegavanje nepotrebnog propisivanja antibiotika: Mikrobiološke pretrage pomažu u određivanju je li infekcija uzrokovana bakterijama ili virusima. Antibiotici su učinkoviti samo protiv bakterijskih infekcija, a ne virusnih. Stoga, dijagnosticiranje pravog uzročnika infekcije pomaže u izbjegavanju nepotrebnog i neprimjerenog propisivanja antibiotika.
 • Praćenje efikasnosti liječenja: Tijekom i nakon liječenja antibiotikom, mikrobiološke pretrage se mogu koristiti za praćenje smanjenja ili eliminacije infektivnih patogena, što pokazuje efikasnost liječenja.
 • Kontrola širenja infekcije: U bolničkom i kliničkom okruženju, mikrobiološke pretrage su ključne za identifikaciju i kontrolu širenja infektivnih bolesti, uključujući one uzrokovane multirezistentnim patogenima.

Ukratko, mikrobiološke pretrage su ključne u vođenju odgovarajućeg korištenja antibiotika, osiguravajući da se antibiotici koriste samo kada su potrebni i da su odabrani najučinkovitiji antibiotici za specifičnu infekciju.

 

U Poliklinici Breyer, pretragu bris ždrijela možete napraviti bez prethodne rezervacije termina. Potrebno je slijediti upute prije uzorkovanja.