Borrelia Burgdorferi (IgG, IgM)

Opis

Kod ove pretrage rade se IgG i IgM antitijela na Borreliu, a služi kao probirni test za boreliozu, tzv. lajmsku bolest. Ta infekcija se prenosi ugrizom zaraženog krpelja, a vjerojatnost da ćete se zaraziti povećava se boravkom na travnatim i šumskim prostorima. Prošireno crveno područje tzv. erythema migrans može se pojaviti 3 do 30 dana nakon ugriza krpelja i tijekom vremena se polako širi. Moguća je zaraza i bez vidljivih promjena na koži. Osip (erythema) mogu pratiti groznica, zimica, umor, bolovi u tijelu, glavobolja, ukočenost vrata i natečeni limfni čvorovi.
Pretraga se radi kod sumnje na ugriz krpelja i kod karditisa, artritisa, akrodermatitisa, limfocitoma, meningitisa i drugih neuroloških simptoma.
Prva dva do četiri tjedna nakon ugriza krpelja antitijela se tek razvijaju pa preporučujemo pretragu učiniti najranije 2-3 tjedna nakon ugriza.
Pozitivan nalaz ove pretrage obično se potvrđuje potvrdnom metodom Western blot.
Antitijela nakon Borrelie mogu ostati godinama, ponekad čak i doživotno.
 

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: negativno

Pozitivno

Moguća svježa infekcija ili infekcija iz prošlosti, ovisno o titru IgG i IgM antitijela. Rezultat interpretira liječnik u kontekstu kliničke slike i po potrebi ordinira terapiju ili daljnju dijagnostiku. Moguće je rezultat potvrditi dodatnim testom potvrdnom metodom Western blot.

Negativno
Vjerojatno nije došlo do infekcije Borreliom, ali moguć je lažno negativan rezultat u slučaju da se krv vadi prerano nakon ugriza krpelja. Svakako treba nalaz interpretirati u kontekstu kliničke slike i vremena proteklom od ugiza. Po potrebi, ponoviti kontrolu.
 

Priprema

Priprema za ovu pretragu nije potrebna.

Vrijeme određivanja

Rezultati su gotovi unutar dva tjedna.

Cijena: 47,00 € / 354,12 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 2,00 € / 15,07 kn . Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više