HSV 1/2

Herpes-virus

Dva tipa Herpes simplex virusa – HSV1 i HSV2 - u ljudi izaziva infekcije sluznica, kože ali i infekcije nervnog sustava. Nakon primarne infekcije, virus u tijelu ostaje trajno u latetntnom stanju, uz povremeno aktiviranje infekcije.
Visoki postotak opće populacije se inficira HSV1 virusom još u djetinjstvu. HSV1 izaziva „groznicu“ na rubu usnica (mjehuriće ispunjene tekućinom, koji prelaze u ranu i potom zacjeljuju), ali i genitalne infekcije, infekcije kože, oka, te upale nervnog sustava.
Genitalni herpes najčešće uzrokuje HSV2 (ali i HSV1). Procjena je da je 16% svjetske populacije inficirano HSV2 sojem virusa. Herpes virus izaziva kroničnu, spolno-prenosivu infekciju, koja se može prilikom poroda prenijeti na novorođenče i izazvati teške infekcije kože, očiju i nervnog sustava djeteta. Treba napomenuti da postoji terapija koja može kontrolirati HSV infekciju, ali ne i izlječiti je. Stoga, inficirana osoba ostaje trajno (a osobito tijekom aktivnog stadija infekcije) potencijalni izvor zaraze.

Uzorkovanje:
HSV1 i HSV2 se mogu detektirati u uzorcima brisa aktivnih lezija kože ili sluznice urogenitalnog trakta, oka itd. U detekciji se primjenjuje molekularna dijagnostika pomoću PCR (u uzorku detektira i amplificira sekvence genetskog koda specifične za te viruse). Bris uzet kod liječnika-ordinariusa treba uroniti u specijalnu transportnu podlogu (može se nabaviti na prijemu Poliklinike). Podloga s uronjenim brisom se dostavlja u Polikliniku na obradu.

Vrijeme do izdavanja nalaza:
Nalaz se izdaje unutar 10 radnih dana.
 

Cijena: 73,00 € / 550,02 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 2,00 € / 15,07 kn . Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više