KOLESTEROL

Opis

 

Kolesterol nastaje podjednako diljem tijela i jedan je od osnovnih sastojaka stanične membrane i lipoproteina. Isto tako, kolesterol je jedan od polaznih tvari u tvorbi steroidnih hormona i žučne kiseline. Kolesterol zbog svog kemijskog sastava nije topiv u vodenom mediju, pa tako krvotokom može putovati samo vezan za neki protein. Ovisno o omjeru masnoća:protein, kolesterol može biti HDL (high density lipoprotein, frakcija s puno proteina) ili LDL (low density lipoprotein, frakcija s manje proteina). Koncentracija ukupnog kolesterola stoga pruža samo osnovnu sliku, koja indicira daljnje potrebne laboratorijske pretrage metabolizma lipoproteina (HDL, LDL i trigliceridi).

 

Referentne vrijednosti

 

Muškarci i žene: (preporuka < 5,0 mmol/L)

 

Povišeno

 

Koncentracija kolesterola u krvi povećava se u nizu bolesti. Povećana je u početnoj fazi hepatitisa, zatim u opstruktivnoj žutici, lipoidnoj nefrozi, nefritisu, hipotireozi i dijabetesu melitusu. U primarnoj hiperkolesterolemiji (tip IIa hiperlipoproteinemije) primarni je defekt u samom metabolizmu kolesterola.

 

Sniženo

 

Sniženje koncentracije kolesterola u krvi rjeđe je i nalazi se obično kod hiperfunkcije štitnjače (Basedowljeva bolest). Niske koncentracije kolesterola nalaze se i u teškim oštećenjima funkcije jetre, u cirozi i teškim kroničnim hepatitisima te u malignim bolestima, u postoperativnim stanjima i općenito kod slabe prehrane.

 

Vrijeme određivanja

 

Nalaz je gotov isti dan

 

Priprema

 

Za ovu pretragu se mora biti natašte.

 

Napomena

Cijena: 2,00 € / 15,07 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 2,00 € / 15,07 kn . Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više