PAPA test

Što je PAPA test?

Papa test je rutinska pretraga koja se primjenjuje u praćenju stanja ženskog spolnog sustava, a provodi se i u sklopu Nacionalnog programa probir na rak vrata maternice.

Sama pretraga se izvodi jednostavno, u ginekološkoj ambulanti u vrijeme ginekološkog pregleda kada ginekolog uzima obrisak sluznice sa tri mjesta: stražnje stijenke vagine (V), vrata maternice (cerviksa, C dio razmaza) i iz kanala vrata maternice (E).
Obriskom se prenesu stanice sa navedenih lokacija na predmetno stakalce (preparat), koji se u posebnim fiksativima transportira do citološkog laboratorija gdje se boja i potom mikroskopski analizira od strane dvije osobe: laboranta- citoskrinera i potom liječnika citologa.
Nalaz se može izdati u roku nekoliko dana.

Što se može otkriti PAPA testom?

PAPA test može detektirati upalne promjene, a ponekad definirati i uzročnika upale (Gardnerella vag., gljivica Candida albicans, miješana flora), a na temelju promjena na stanicama može se pretpostaviti da je došlo do infekcije nekim tipovima virusa, od kojih je svakako najvažniji HPV kao najčešći spolno prenosivi virus i najčešći uzročnik ozbiljnijih promjena epitela (CIN, prekancerozne promjene i na koncu karcinom vrata maternice).
Cilj PAPA testa je otkriti prve promjene na stanicama dok još nije došlo do ozbiljnijih promjena na sluznici ili otkriti rane stadije bolesti koji se mogu lako izliječiti i na taj način smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 80%.

Kada otići na PAPA test i koliko često je potrebno ponavljati pretragu?

Prvi PAPA test se preporuča učiniti neko vrijeme nakon stupanja u spolne odnose te ovisno o nalazu daljnje povremene kontrole (okvirno jednom godišnje, ako je prethodni nalaz bio uredan).
Redovitim PAPA testiranjem smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90%.
Ukoliko je u nalazu PAPA testa preporučeno da se učine dodatne pretrage, npr. HPV tipizacija, mikrobiološki brisevi na određene uzročnike (Klamidija, Mikoplazma, Ureaplazma) ili ukoliko je potrebno učiniti kolposkopiju, tada je važno da se provede cjelokupna dijagnostička obrada jer ponekad jedna pretraga nije dovoljna da se definira stanje.

Kako se pripremiti za pretragu PAPA test

Kako bi razmaz bio što kvalitetniji za citološku analizu, preporuča se 2-3 dana prije izvođenja PAPA testa ne koristiti vaginalne tablete ili kreme, te izbjegavati spolni odnos 1-2 dana prije pretrage.
Preporučeno vrijeme za uzimanje brisa za PAPA test je 12-20. dan menstruacijskog ciklusa (računajući da je 1. dan ciklusa prvi dan vidljivog menstruacijskog krvarenja).

Citološka analiza PAPA testa u Poliklinici Breyer

Svaki radni dan od 7-18:30 h na obje lokacije Ilica 191 i Bundek zaprimamo donešena stakalca s razmazima PAPA testa koji su uzeti u ginekološkim ambulantama. Stakla mogu biti suho fiksirana sprejem ili uronjena u bočici s 96%-tnim alkoholom. 

Nalaz se izdaje u roku 3-5 radnih dana na mail ili osobno, prema dogovoru.

Cijena: 13,50 € / 101,72 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 2,00 € / 15,07 kn . Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više