Protein S

 

 

 

Opis
Protein S služi kao glavni kofaktor proteinu C i kontrolira koagulaciju preko inaktivacije faktora V i faktora VIII čime smanjuje pretvorbu fibrinogena u fibrin. Na taj način se usporava formiranje ugruška, a nedostatak ili disfunkcija jednog od ovih proteina dovodi do pojačanog zgrušavanja krvi koje može biti u rasponu od blagog do teškog poremećaja zgrušavanja.

 

Referentne vrijednosti
Slobodni protein S antigen    60 – 114 % aktivnosti
Protein S                                   70 – 123 % aktivnosti

 

Povišeno
Nema klinički značaj

Sniženo
Nedostatak ili disfunkcija ovih proteina može biti posljedica nekog oboljenja poput oboljenja jetre ili bubrega, teških infekcija, malignih bolesti, nedostatka vitamina K, uzimanja antagonista vitamina K (lijekovi protiv zgrušavanja), HIV-a, nekih kemoterapija. Također nasljedne mutacije u genu koji kodira protein S mogu biti uzrokom smanjene proizvodnje ili proizvodnje disfunkcionalnih proteina ili pak proizvodnje proteina S koji se brže odstranjuje iz tijela (tzv. tip 3 deficijencija).

 

Vrijeme određivanja
Nalaz je najčešće gotov isti ili idući radni dan, a o mogućim iznimkama pročitajte u napomeni ispod.

 

VAŽNA NAPOMENA! Slobodni protein S antigen se određuje prvi jer ukoliko je rezultat ove pretrage uredan, nema kliničke potrebe za dodatnom analizom proteina S i nalaz se izdaje unutar nekoliko radnih dana, a često i isti dan. Ako je rezultat snižen, radi se dodatna analiza proteina S čiji se rezultat izdaje bez dodatne nadoplate, ali za oko mjesec dana ili nešto dulje. Najveća prednost za pacijenta je u brzom izdavanju nalaza, ali također i u dobivanju rezultata proteina S bez nadoplate.
 

Cijena: 46,00 € / 346,59 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 2,00 € / 15,07 kn . Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više