TRIGLICERIDI

Opis

 

Trigliceridi pripadaju grupi lipida. Mjerenje triglicerida koristi se u dijagnostici i liječenju bolesnika s akutnim i kroničnim pankreatitisom, šećernom bolesti, nefrozom, ekstrahepatičnim bilijarnim opstrukcijama i drugim oboljenjima metabolizma lipida i oblicima endokrinih poremećaja. Klinički, mjerenje triglicerida pomaže kod klasificiranja raznih genetskih i metaboličkih lipoproteinskih poremećaja, te kod procjene faktora rizika za aterosklerozu i kardiovaskularna oboljenja.

 

Referentne vrijednosti

 

Muškarci i žene: <1,7 mmol/L

 

Povišeno

 

Povišene koncentracije triglicerida u serumu nalaze se kod šećerne bolesti, opstruktivne žutice, nefroze i hipofunkcije štitnjače.

 

Sniženo

 

Smanjene koncentracije triglicerida je od manje dijagnostičke vrijednosti i dosta je rijetko. Može se naći kod hipotireoze, malapsorpcije i malnutricije, vrlo teških terminalnih stadija jetrenih bolesti, kroničnih opstruktivnih bolesti, bolesti pluća i hipolipoproteinemije.

 

Vrijeme određivanja

 

Nalaz je gotov isti dan.

 

Priprema

 

Za ovu pretragu se mora biti natašte, 12 sati nakon zadnjeg obroka. Detaljnu pripremu možete naći ovdje: http://breyer.hr/info/priprema-za-pretrage#qa-lipidni-status-masnoce

 

Napomena

Cijena: 2,00 € / 15,07 kn
Cijena vađenja krvi i obrade uzorka je 2,00 € / 15,07 kn . Ovaj se iznos naplaćuje samo jednom, bez obzira na zadani broj pretraga

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte svoj dolazak

Saznaj više