Trihomonijaza

Trihomonijaza je spolno-prenosiva infekcija uzrokovana parasitom Trichomonas vaginalis. Infekcija kod žena uzrokuje obilan vaginalni iscjedak neugodna mirisa. Kod muškaraca je infekcija najčešće bez simptoma, ali se može manifestirati i upalom uretre (uretritis).
Dijagnostika trihomonijaze uključuje ili kulturu ili PCR test na T. vaginalis. Kultura na T. vaginalis se može napraviti iz urina (prvi mlaz prvog jutarnjeg urina, do 50 ml), ejakulata i/ili vaginalnog brisa. Uzorci urina i/ili ejakulata trebaju biti dostavljeni u laboratorij na obradu unutar 1h od uzimanja. Vaginalni bris se treba odmah kod uzimanja inokulirati u transportnu podlogu (može se dobiti na prijemu Poliklinike) i dostaviti u laboratorij unutar 24h.
Kultura uzorka traje do 7 dana.
PCR test se može napraviti iz uzorka prvog mlaza prvog jutarnjeg urina (10 ml) ili iz brisa urogenitalnog trakta. Uzorak brisa se treba uroniti i dostaviti u specijalnoj transportnoj podlozi za PCR (ginekolog ili urolog obično ima takvu podlogu, a može se dobiti i na prijemu Poliklinike). Nalaz PCR pretrage se izdaje unutar 10 radnih dana.

icon-info

Priprema za pretrage

Za ispravnost nalaza često je važna priprema

Saznaj više
icon-payment

Način plaćanja

Nađite za Vas najpovoljniji način

Saznaj više
icon-time

Radno vrijeme

Planirajte Vaš dolazak

Saznaj više