Koliko je (ne)bitan OMEGA 6 i OMEGA 3 omjer?
Omega-6 : Omega-3
Sigurno ste negdje čuli ili pročitali neki članak edukacijskog karaktera koji govori o poznatom omjeru omega-6 naspram omega-3 kao dobrom mjerilu za procjenu adekvatnog unosa masnih kiselina u prehrani pojedinca te kako bi isti trebao biti maksimalno 3:1 u korist omega-6 masnih kiselina. Omjer omega 6:omega 3 prvi puta je predstavljen 1980.-ih godina kao plod sljedeće teorije: omega-6 masne kiseline su proupalne i loše po zdravlje, a omega-3 masne kiseline su protuupalne i dobre po zdravlje. Pri tome su svoje stajalište temeljili na činjenici kako se linolna masna kiselina kao glavni predstavnik omega-6 masnih kiselina u organizmu konvertira u arahidonsku masnu kiselinu iz kojom se potom izgrađuju proupalne molekule inflamatornog, koagulacijskog i vazodilatacijskog djelovanja.
Kampanja protiv omega-6 masnih kiselina
Na temelju te teorije su se razvile i preporuke usmjerene ograničavanju unosa omega-6, a poticanju unosa omega-3 masnih kiselina, koje su na kraju i imale pozitivne zdravstvene učinke na onaj dio populacije koji ih je slijedio. Međutim razlog pozitivnog utjecaja se tek djelomično krije u direktnom provođenju preporuka u djelo. Naime ljudi se nisu usrećili zato što su zaista mjerljivo unosili manje omega-6 masnih kiselina, već zato što su povećali unos omega-3 masnih kiselina. A uzimajući u obzir da mnogo nutritivno siromašnih industrijskih proizvoda (onih koji ne sadržavaju mnogo vitamina, mineralnih tvari i vlakana) su izvori omega-6 masnih kiselina vjerojatno su mnogi indirektno unaprijedili svoju prehranu, ali ne zato što su smanjili unos omega-6, već zato što su smanjili unos praznih kalorija.
Prava istina o omega-6 masnim kiselinama
1) omega-6 masne kiseline (linolna masna kiselina) su esencijalne za ljudsko zdravlje što znači da nedovoljan unos istih smanjuje kvalitetu života. Naime prisustvo omega-6 masnih kiselina i njihovih metabolita omogućava vršenje upalnih procesa, onda kada su potrebni (primjerice kod ozljeda tkiva upravo će signalizacija proupalnim molekulama navesti tijelo na procese oporavka).
2) nisu sve omega-6 masne kiseline istih bioloških učinaka pa tako ne djeluju sve proupalno (iako su upalni procesi nužni u pojedinim trenucima), a i te koje „djeluju“ i koje bi potencijalno mogle izazvati pretjeranu i/ili kroničnu inflamaciju (visoke razine arahidonske) nisu pod utjecajem linolne masne kiseline, ujedno i najčešće omega-6 masne kiseline u hrani koju konzumiramo. Stoga visok unos omega-6 masnih kiselina u prehrani neće uzrokovati nepoželjno visoke razine proupalnih spojeva.
3) Znanstvena istraživanja nisu pokazala povezanost između visokog unosa omega-6 masnih kiselina i negativnog učinka na kardiovaskularno zdravlje. Štoviše, adekvatan unos omega-6 masnih kiselina djeluje povoljno na razine kolesterola u krvi, snižavajući LDL, a povisujući HDL kolesterol, a ne treba zanemariti i pozitivan utjecaj omega-6 masnih kiselina na inzulinsku osjetljivost što poboljšava stabilnost glukoze u krvi.
4) Izvori omega-6 masnih kiselina ne moraju biti proizvodi niske hranjive vrijednosti, već suprotno hrana visoke nutritivne vrijednosti poput: suncokretovih sjemenki, žumanjka, repičinog ulja i tofua.
Omega-3 indeks:
Omega-3 indeks se mjeri koncentracijom eikozapentaenske masne kiseline u staničnim membrana crvenih krvnih stanica (eritrociti) i odličan je indikator za procjenu našeg unosa omega-3 masnih kiselina. Kada bi išli na pretrage većina ljudi bi imala nizak unos omega-3 indeks kao posljedicu nedovoljnog unosa istih. Plava riba je daleko najbolji mogući izvor omega-3 masnih kiselina u ljudskoj prehrani, osobito u kontekstu biodostupnosti koja je daleko viša u odnosu na biljne izvore poput chia i lanenih sjemenki čija alfa linolenska masna kiselina ima nisku stopu konverzije u aktivne oblike EPA-u i DHA-u. U pravilu što je plava riba masnija to ima i više omega-3 masnih kiselina pa su tako namirnice poput haringe, lososa i skuše najkoncentriraniji izvori omega-3 masnih kiselina, a ljudi koji ih često konzumiraju ostvaruju brojne zdravstvene benefite, ponajprije po svoje srce, mozak i oči.
Zaključak
Zahvaljujući zaključcima recentnih studija, umjesto omjera omega-6 naspram omega-3 masnih kiselina, značajno je prikladnije i objektivnije koristiti omega-3 indeks kao mjeru za procjenu adekvatnosti unosa masnih kiselina u Vašoj prehrani. U prijevodu, prvenstveno brinite da unosite dovoljno omega-3 masnih kiselina u Vašoj prehrani, a najbolji način za to ostvariti je konzumacijom plave ribe od barem 2x tjedno.