Najčešća pitanja i odgovori o pretrazi tumorskog biljega CA 19-9: Sve što trebate znati

Printer Isprintaj
Tumor_markeri_za_web.jpg

Što je karbohidratni antigen 19-9, odnosno CA-19-9?

Karbohidratni antigen 19-9 (CA-19-9) je vrsta tumorskog markera, koji se često koristi u dijagnostičke svrhe, posebno u kontekstu raka gušterače.

CA-19-9 je tip glikoproteina koji se može naći u većim količinama u krvi kod nekih vrsta raka, posebno kod raka gušterače. Također se može povećati kod drugih vrsta malignih tumora, kao što su rak želuca, žučnih puteva i jetre te kod nekih benignih stanja.

Koliko su pouzdani tumorski markeri, posebno CA-19-9?

Pouzdanost tumorskih markera, posebno CA-19-9:

  • Tumorski markeri poput CA-19-9 mogu biti korisni u praćenju tijeka bolesti i odgovora na liječenje, ali imaju ograničenja u pogledu specifičnosti i osjetljivosti.
  • CA-19-9 nije specifičan samo za rak gušterače i može biti povišen u nizu benignih stanja, uključujući upalne bolesti jetre i žučnih puteva.
  • CA-19-9 se ne preporučuje kao screening test za rak gušterače u općoj populaciji zbog nedostatka specifičnosti.

 Koje su referentne vrijednosti CA19-9? 

Referentne vrijednosti CA 19-9:

  • Normalne referentne vrijednosti CA 19-9 u Poliklinici Breyer je < 27 kIU/L , ali se ove vrijednosti mogu razlikovati ovisno o laboratorijskim metodama.

Što znači kad je CA 19-9 povišen? 

Povišene vrijednosti CA 19-9 mogu ukazivati na prisutnost raka, posebno raka gušterače, ali također i na rak želuca, žučnih puteva, jetre ili debelog crijeva.

Također, povišene razine mogu biti rezultat benignih stanja poput pankreatitisa, hepatitisa, ciroze, žučnih kamenaca i drugih upalnih stanja gastrointestinalnog trakta.

Važno je naglasiti da povišeni CA 19-9 sam po sebi ne potvrđuje prisutnost raka te je potrebna daljnja dijagnostička obrada za potvrdu dijagnoze.

U svakom slučaju, povišene razine CA 19-9 trebaju se tumačiti u kontekstu cjelokupne kliničke slike pacijenta uključujući simptome, medicinsku povijest i druge dijagnostičke nalaze. Uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom za točno tumačenje i smjernice za daljnje liječenje ili testiranje.

 

U Poliklinici Breyer, pretragu CA 19-9, kao i ostale tumorska markere, možete napraviti bez prethodne rezervacije termina.