Najčešća pitanja i odgovori o vitaminu B12: Sve što trebate znati o ovom ključnom hranjivom sastojku

Printer Isprintaj
Magnezij

Što je B12?

Vitamin B12, također poznat kao kobalamin, esencijalni je vitamin koji igra ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju mozga i živčanog sustava te u stvaranju krvi. Jedan je od osam B vitamina i ima nekoliko važnih funkcija u tijelu:

 • Formiranje crvenih krvnih stanica: B12 je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Nedostatak B12 može dovesti do anemije, što uzrokuje osjećaj umora i slabosti.
 • Funkcija živčanog sustava: Vitamin B12 je bitan za održavanje zdravlja živčanog sustava. Nedostatak može uzrokovati živčane probleme, uključujući utrnulost i trnce u rukama i nogama, te može utjecati na ravnotežu i hod.
 • Sinteza DNK: B12 igra važnu ulogu u staničnoj sintezi DNK, što je ključno za normalan rast i razvoj.
 • Metabolizam: Vitamin B12 sudjeluje u metabolizmu svake stanice tijela, posebno u metabolizmu masnih kiselina i aminokiselina.
 • Kognitivna funkcija: Postoje dokazi koji sugeriraju da B12 može igrati ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija, posebno kod starijih osoba.

B12 se prirodno nalazi u hrani životinjskog podrijetla, uključujući meso, ribu, jaja i mliječne proizvode. Vegetarijanci, vegani i starije osobe su skupine koje mogu biti podložnije riziku od nedostatka B12. Dodaci B12 i obogaćena hrana su česti načini nadoknađivanja ovog vitamina u dijetama gdje je njegov unos ograničen.

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do raznih zdravstvenih problema, stoga je važno osigurati adekvatan unos bilo kroz prehranu ili dodatke, a posebno za osobe u rizičnim skupinama.

Kako se vrši pretraga za vitamin B12?

Pretraga za vitamin B12 obično se vrši putem krvnog testa koji mjeri razinu vitamina B12 u krvi. Evo kako se taj proces obično odvija:

 • Indikacije za testiranje: Liječnik može uputiti na test za vitamin B12 ako sumnja na nedostatak na temelju simptoma pacijenta kao što su umor, slabost, trnce u rukama i nogama, poteškoće s ravnotežom, anemija i mentalna konfuzija. Također, test se može zatražiti za osobe u riziku od nedostatka B12, uključujući starije osobe, vegetarijance i vegane te osobe s određenim medicinskim stanjima.
 • Priprema za test: Obično nije potrebna posebna priprema za testiranje vitamina B12. Međutim, važno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima i dodacima koje uzimate jer neki od njih mogu utjecati na razinu B12, a na vađenje krvi se preporučuje doći natašte.
 • Proces vađenja krvi: Krv se, za testiranje B12, vadi iz vene, obično na unutarnjoj strani lakta ili stražnjoj strani šake.
 • Analiza uzorka: Uzorak krvi se analizira u laboratoriju i mjeri razina vitamina B12. Rezultati pokazuju koncentraciju B12 u krvi.
 • Interpretacija rezultata: Rezultati testa će pokazati je li razina B12 u normalnom rasponu, niska ili visoka. Normalni rasponi mogu varirati ovisno o laboratoriju, ali se obično kreću između 200 i 900 pg/mL (pikograma po mililitru).
 • Daljnji Postupci: Ako je razina B12 niska, liječnik može preporučiti promjene u prehrani, dodatke vitamina B12 ili daljnje testiranje kako bi se utvrdio uzrok nedostatka. U nekim slučajevima, dodatni testovi kao što je metilmalonska kiselina (MMA) mogu se koristiti za potvrđivanje dijagnoze nedostatka B12.

Ako ste upućeni na test za vitamin B12, važno je slijediti sve upute liječnika i laboratorija kako bi se osigurali točni i pouzdani rezultati.

Koje su referentne vrijednosti za B12?

Referentne vrijednosti za vitamin B12 u krvi mogu varirati ovisno o laboratorijskim metodama i mjerilima, ali postoji opće prihvaćen raspon normalnih vrijednosti. U Poliklinici Breyer, referentne vrijednosti vitamina B12 su:

 • 145 – 637 pmol/L (pikomol po litri).

Niske razine vitamina B12 (ispod 145 pmol/L) mogu ukazivati na nedostatak, koji može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući anemiju, neurološke poremećaje i druge komplikacije. Simptomi nedostatka B12 mogu uključivati umor, slabost, trnce i utrnulost u rukama i nogama, poteškoće s ravnotežom, depresiju, konfuziju i probleme s pamćenjem.

S druge strane, vrlo visoke razine B12 (znatno iznad 900 pmol/L) su rijetke i obično nisu povezane s konzumacijom hrane ili dodataka. Umjesto toga, mogu biti znak određenih medicinskih stanja, uključujući određene vrste raka ili bolesti jetre.

Ako su Vaše razine B12 izvan referentnog raspona, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste razumjeli što to može značiti za Vaše zdravlje i jesu li potrebne dodatne pretrage ili prilagodbe u liječenju.

Što znači kad je B12 u krvi povišen?

Povišene razine vitamina B12 u krvi su manje uobičajene od nedostatka B12 i obično nisu izravno povezane s prekomjernim unosom vitamina B12 kroz prehranu ili suplemente. Umjesto toga, visoke razine B12 mogu biti pokazatelj određenih zdravstvenih stanja ili problema. Evo nekoliko mogućih razloga za povišeni B12 u krvi:

 • Bolesti jetre: Određena stanja jetre, poput hepatitisa, ciroze ili raka jetre, mogu uzrokovati povećanje razine B12 u krvi.
 • Bolesti krvi: Određene vrste leukemije i drugih poremećaja krvi mogu dovesti do visokih razina B12.
 • Bubrežna insuficijencija: U slučaju bubrežne insuficijencije, smanjena sposobnost bubrega da izlučuje B12 može dovesti do povišenih razina u krvi.
 • Dijabetes: Neke osobe s dijabetesom mogu imati povišene razine B12.
 • Povećana proizvodnja proteina koji vežu B12: Neke osobe mogu proizvoditi više proteina koji vežu B12, poput transcobalamina, što može dovesti do povišenih razina B12 u testovima.
 • Autoimune bolesti: Neki autoimuni poremećaji mogu utjecati na razinu B12.

Važno je napomenuti da visoke razine B12 same po sebi obično nisu razlog za zabrinutost, ali mogu biti indikator drugog zdravstvenog problema. Zato je važno da se o povišenim razinama B12 razgovara s liječnikom koji može preporučiti dodatne pretrage ili procjenu kako bi se utvrdio uzrok povišenih vrijednosti i postupilo sukladno trenutnom stanju.

Što znači kad je B12 u krvi smanjen?

Smanjene vrijednosti vitamina B12 u krvi, poznate kao hipovitaminoza B12, mogu ukazivati na nedostatak ovog esencijalnog nutrijenta. Nedostatak vitamina B12 može imati razne uzroke i potencijalno ozbiljne zdravstvene posljedice. Evo nekoliko ključnih točaka:

 • Dijetetski nedostatak: Nedostatak vitamina B12 često je posljedica neadekvatnog unosa kroz prehranu. Vitamin B12 se prirodno nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso, riba, mliječni proizvodi i jaja. Vegetarijanci, vegani i osobe koje slijede stroge dijete mogu biti posebno skloni nedostatku B12.
 • Poremećaji apsorpcije: Neke osobe konzumiraju dovoljno B12, ali njihovo tijelo ne može učinkovito apsorbirati vitamin zbog medicinskih stanja poput perniciozne anemije, celijakije, upalnih bolesti crijeva ili nakon određenih vrsta gastrointestinalnih operacija.
 • Starije osobe: Starije osobe su sklonije nedostatku B12 zbog smanjene sposobnosti apsorpcije vitamina, što može biti rezultat smanjene kiselosti želuca ili upotrebe određenih lijekova.
 • Medicinski uvjeti: Neki medicinski uvjeti i lijekovi mogu utjecati na apsorpciju B12. Na primjer, dugotrajna upotreba lijekova protiv kiseline može smanjiti apsorpciju B12.
 • Simptomi nedostatka B12: Nedostatak vitamina B12 može dovesti do raznih simptoma, uključujući umor, slabost, anemiju, utrnulost i trnce u rukama i nogama, poteškoće s ravnotežom, depresiju, zbunjenost, probleme s pamćenjem i druge neurološke probleme.
 • Liječenje: Nedostatak vitamina B12 obično se liječi dodacima vitamina B12, bilo kroz oralne suplemente ili injekcije. U slučaju poremećaja apsorpcije, injekcije B12 mogu biti potrebne da bi se osigurala adekvatna razina vitamina u tijelu.

Ako su Vaše vrijednosti vitamina B12 niske, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste utvrdili uzrok nedostatka i razvili odgovarajući plan liječenja. Liječnik može preporučiti promjene u prehrani, dodatke vitamina B12 ili daljnje testiranje kako bi se utvrdio točan uzrok nedostatka.

Koje su bolesti i poremećaji povezani s nedostatkom B12?

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do različitih zdravstvenih problema i poremećaja, budući da je B12 ključan za brojne vitalne tjelesne funkcije, uključujući stvaranje crvenih krvnih stanica, funkcioniranje živčanog sustava i proizvodnju DNK. Evo nekih od bolesti i poremećaja koji su povezani s nedostatkom B12:

 • Perniciozna anemija: Autoimuni poremećaj koji ometa apsorpciju vitamina B12 iz hrane, što dovodi do nedostatka B12 i anemije.
 • Megaloblastična anemija: Karakterizira je proizvodnja abnormalno velikih crvenih krvnih stanica zbog nedostatka B12, što rezultira smanjenim transportom kisika.
 • Neurološki poremećaji: Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati neurološke probleme poput utrnulosti, trnaca, slabosti mišića, poteškoća s hodanjem, iritacije, depresije, konfuzije, gubitka pamćenja i demencije.
 • Gastrointestinalni simptomi: Problemi poput mučnine, povraćanja, zatvora, gubitka apetita i gubitka težine mogu biti povezani s nedostatkom B12.
 • Psihijatrijski poremećaji: Neki simptomi poput depresije, anksioznosti, promjena raspoloženja i drugih psihičkih smetnji mogu biti povezani s nedostatkom B12.
 • Oštećenje perifernih živaca: Dugotrajan nedostatak B12 može dovesti do oštećenja perifernih živaca, što uzrokuje utrnulost i trnce, posebno u rukama i nogama.
 • Komplikacije u trudnoći: Nedostatak B12 može povećati rizik od rađanja beba s niskom porođajnom težinom ili s prirođenim manama.
 • Imunološki poremećaji: Niske razine B12 mogu utjecati na funkciju imunološkog sustava.

Nedostatak vitamina B12 može biti posljedica neadekvatne prehrane (kao kod vegetarijanaca i vegana koji ne uzimaju dodatke), poremećaja apsorpcije (kao što je perniciozna anemija ili problemi sa crijevima), određenih lijekova ili starije dobi. Pravovremena dijagnoza i liječenje nedostatka B12 su ključni za sprječavanje trajnih oštećenja i poboljšanje zdravstvenog stanja.

Koji su simptomi nedostatka vitamina B12?

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati široki raspon simptoma koji se mogu razlikovati po težini i vrsti, ovisno o stupnju i trajanju nedostatka. Neki od simptoma uključuju:

 • Umor i slabost: Jedan od najčešćih simptoma nedostatka B12 je osjećaj umora i slabosti koji može biti posljedica anemije uzrokovane nedostatkom B12.
 • Bljedilo kože ili žutilo: Nedostatak B12 može dovesti do smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica što može uzrokovati bljedilo kože. U nekim slučajevima, može doći do blagog žutila kože i očiju što je znak problema s proizvodnjom crvenih krvnih stanica.
 • Utrnulost i trnce: Nedostatak B12 može uzrokovati oštećenje živaca, što dovodi do osjećaja utrnulosti ili trnaca, posebno u rukama i nogama.
 • Poteškoće s hodanjem i ravnotežom: Teži nedostatak može dovesti do problema s ravnotežom i koordinacijom, što može otežati hodanje.
 • Gubitak apetita i gubitak težine: Neke osobe mogu imati smanjeni apetit i gubitak težine zbog nedostatka B12.
 • Gastrointestinalni simptomi: Problemi kao što su mučnina, povraćanje, zatvor ili proljev mogu biti povezani s nedostatkom B12.
 • Mentalni simptomi: Konfuzija, depresija, zaboravljivost i promjene u ponašanju mogu biti simptomi nedostatka B12. U težim slučajevima, nedostatak može dovesti do ozbiljnih kognitivnih problema.
 • Bol u ustima ili jeziku: Neke osobe s nedostatkom B12 mogu doživjeti bol ili peckanje u ustima ili jeziku.
 • Problemi s vidom: U rijetkim slučajevima, nedostatak B12 može utjecati na zdravlje očnog živca, što može dovesti do problema s vidom.

Nedostatak vitamina B12 se može razviti polako, a simptomi se mogu postupno povećavati s vremenom. Važno je prepoznati ove simptome i konzultirati se s liječnikom za odgovarajuće testiranje i liječenje, posebno ako ste u rizičnoj skupini za nedostatak B12, kao što su starije osobe, vegetarijanci, vegani ili osobe s određenim zdravstvenim stanjima.

Kako najbrže nadoknaditi vitamin B12?

Nadoknada vitamina B12 se može provesti na nekoliko načina, ovisno o stupnju i uzroku nedostatka. Evo nekoliko metoda za brzo nadoknađivanje B12:

 • Injekcije vitamina B12: Jedan od najbržih načina za nadoknadu vitamina B12, posebno kod teškog nedostatka ili problema s apsorpcijom, su injekcije B12. Injekcije obično propisuje liječnik i mogu brzo povećati razine B12 u tijelu.
 • Oralni dodaci B12: Ako je nedostatak blag ili umjeren, oralni dodaci vitamina B12 mogu biti efikasni. Ovi dodaci su dostupni u obliku tableta ili podjezičnih (sublingvalnih) formi koje se otapaju ispod jezika.
 • Obogaćena hrana: Konzumiranje hrane obogaćene vitaminom B12, kao što su obogaćene žitarice za doručak, može pomoći u povećanju unosa B12.
 • Promjene u prehrani: Uključivanje hrane bogate B12 u prehranu, kao što su meso, riba, mliječni proizvodi i jaja, može pomoći u povećanju razine B12, posebno za osobe koje nisu strogi vegetarijanci ili vegani.
 • Praćenje i procjena: Važno je redovito provjeravati razine B12 i prilagoditi liječenje prema potrebi pod nadzorom liječnika, osobito ako su prisutni simptomi nedostatka B12.
 • Uzimanje B kompleksa: Ponekad se preporučuje uzimanje vitamina B kompleksa, koji uključuje B12 kao i druge B vitamine, jer oni djeluju sinergijski.

Za osobe s kroničnim stanjima koja utječu na apsorpciju B12, kao što su perniciozna anemija ili celijakija, može biti potrebno dugotrajno ili čak doživotno uzimanje dodataka B12. Uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije početka bilo kojeg režima suplementacije ili promjena u prehrani, kako bi se osiguralo da je metoda nadoknađivanja B12 sigurna i prikladna za Vaše specifične zdravstvene potrebe.

Koja hrana je bogata vitaminom B12?

Vitamin B12 prirodno se nalazi u hrani životinjskog podrijetla te je, stoga, bogato zastupljen u sljedećim namirnicama:

 • Meso: Posebno govedina, svinjetina i perad su dobri izvori B12.
 • Organsko meso: Jetra i bubreg, posebno od govedine i ovaca, sadrže vrlo visoke količine B12.
 • Riba: Tuna, losos, bakalar, sardine, pastrva i skuša su odlični izvori B12.
 • Školjkaši: Školjkaši poput dagnji, škampa i ostriga su iznimno bogati vitaminom B12.
 • Mliječni proizvodi: Mlijeko, jogurt, sir i drugi mliječni proizvodi sadrže značajne količine B12.
 • Jaja: Jaja, posebno žumanjci, sadrže B12, iako u manjim količinama u usporedbi s mesom i ribom.

Za vegetarijance i vegane, koji ne konzumiraju hranu životinjskog podrijetla, odabir hrane bogate B12 može biti izazovan. Međutim, postoje i druge opcije:

 • Obogaćena hrana: Neki proizvodi, kao što su obogaćene žitarice za doručak, biljna mlijeka (sojino, bademovo, zobeno) i biljni proizvodi mogu biti obogaćeni vitaminom B12.
 • Dodaci B12: Vegetarijanci i vegani mogu razmotriti uzimanje dodataka B12 kako bi osigurali adekvatan unos ovog važnog vitamina.

Važno je napomenuti da vitamin B12 iz obogaćene hrane i dodataka nije uvijek jednako učinkovit kao B12 iz prirodnih izvora pa je preporučljivo da osobe na biljnoj prehrani redovito provjeravaju svoje razine B12 i konzultiraju se s liječnikom ili nutricionistom o najboljem načinu nadoknade ovog vitamina.

Koja je povezanost vitamina B12 i folne kiseline i što uzrokuje nedostatak istih? 

Vitamin B12 i folna kiselina (vitamin B9) su usko povezani i zajedno igraju ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama, posebno u stvaranju DNK i zdravom funkcioniranju živčanog sustava. Oba vitamina su vitalna za proces sinteze crvenih krvnih stanica te njihov nedostatak može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Povezanost između B12 i folne kiseline:

 • Metabolizam homocisteina: Vitamin B12 i folna kiselina su ključni u metabolizmu aminokiseline homocisteina. Nedostatak bilo kojeg od ovih vitamina može dovesti do povišenih razina homocisteina što je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.
 • Proizvodnja crvenih krvnih stanica: Oba vitamina su neophodna za pravilnu sintezu DNK, što je ključno za proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica. Nedostatak B12 ili folne kiseline može dovesti do megaloblastične anemije, stanja karakteriziranog proizvodnjom abnormalno velikih crvenih krvnih stanica.
 • Neurološke funkcije: Nedostatak B12 može dovesti do neuroloških problema koji nisu tipični za nedostatak folne kiseline. Iako folna kiselina može pomoći u ispravljanju anemije uzrokovane nedostatkom B12, ne može spriječiti ili ispraviti neurološka oštećenja uzrokovana nedostatkom B12.

Uzroci nedostatka B12 i folne kiseline:

 • Dijetetski nedostatak: Nedostatak B12 često je povezan s prehranom koja ne uključuje dovoljno mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda (kao što je slučaj kod vegana), dok nedostatak folne kiseline može nastati zbog nedovoljnog unosa zelenog lisnatog povrća, mahunarki i orašastih plodova.
 • Problemi s apsorpcijom: Određena medicinska stanja (poput perniciozne anemije i celijakije) i gastrointestinalni kirurški zahvati mogu utjecati na sposobnost tijela da apsorbira B12. Starije osobe također mogu imati problema s apsorpcijom B12.
 • Interakcija s lijekovima: Neki lijekovi mogu ometati apsorpciju B12 i folne kiseline, uključujući antacide i neke lijekove za dijabetes.
 • Povećane potrebe: Trudnoća i dojenje mogu povećati potrebu za folnom kiselinom.

Zbog njihove međusobne povezanosti i uloge u ključnim tjelesnim funkcijama, važno je osigurati adekvatan unos oba vitamina kroz uravnoteženu prehranu ili dodatke, posebno za osobe u riziku od nedostatka. U slučaju simptoma nedostatka, preporučuje se konzultacija s liječnikom i potencijalno testiranje razina vitamina u krvi.

 

U Poliklinici Breyer, pretragu vitamin B12 i folnu kiselinu (vitamin B9) možete napraviti bez prethodne rezervacije termina. Preporuka je doći natašte.