Okultno krvarenje – skrivena krv u stolici

Printer Isprintaj
shutterstock_1401235820.jpg

Što je test na okultno krvarenje u stolici i zašto ga radimo?

To je test kojim se može dokazati prisutnost male količine krvi u stolici koja golim okom nije vidljiva. Ovo je koristan test za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma i u mnogim državama uveden je u program ranog probira za rano otkrivanje ove maligne bolesti.

Koji testovi za otkrivanje krvi u stolici postoje?

U probiru se najčešće koriste dva testa koji koriste dva različita principa otkrivanja prisutnosti krvi. 

Prvi je Guaiac-ov test koji se temelji na pseudoperoksidaznoj aktivnosti hema iz krvi (hem je sastavni dio krvnog pigmenta – hemoglobina).  Kod ovog testa hem iz mesa, kao i neke vrste ribe te voće i povrće, također mogu imati pseudoperoksidazno djelovanje što može dovesti do lažno pozitivnog rezultata i posljedično nepotrebnog endoskopskog pregleda. S druge strane i vitamin C,  koji je poznati antioksidans, može dovesto do lažno negativnog rezultata. Zbog toga je bitno pridržavati se, tzv. mliječne dijete nekoliko dana prije provođenja ovog testa, odnosno izbjegavati hranu koja bi mogla pridonijeti lažnom rezultatu.

Hoto_Breyer_laboratorij.jpgDrugi test – imunokemijski test koji provodimo u Poliklinici Breyer, reagira na prisutnost ljudske krvi, tako da unos crvenog mesa i  drugih namirnica neće smetati pa ograničenja u prehrani nisu potrebna. Ovaj test je osjetljiviji na krvarenje iz donjeg dijela probavnog trakta (kolon i rektum) budući da se krv porijeklom iz želuca može razgraditi duž probavnog trakta, stoga eventualno krvarenje iz želuca ovim testom ne bi trebalo biti vidljivo.

Što ako je test pozitivan?

Ako je test pozitivan, to znači da je u stolici prisutna krv. Krvarenje može uzrokovati neka maligna tvorba, ali je moguće i krvarenje uslijed nekih drugih benignih razloga. Svaki nalaz mora protumačiti liječnik koji će vas uputiti na pretrage (najčešće kolonoskopija) kojima će se utvrditi točna dijagnoza.