Razumijevanje pretrage AMH: Najčešća pitanja i odgovori

Printer Isprintaj
AMH

Što je anti-Mullerov hormon (AMH)?

Anti-Mullerov hormon (AMH) je protein koji se proizvodi u granuloznim stanicama malih i rastućih folikula jajnika kod žena. AMH ima ključnu ulogu u razvoju folikula i ovulaciji te se smatra pokazateljem ženske plodnosti i rezerve jajnika.

Kako se mijenjaju vrijednosti AMH po godinama starosti žene?

S godinama, razina AMH obično opada kod žena. Visoke razine su tipične za mlađe žene što ukazuje na veći broj dostupnih jajnih folikula. Kako žena stari, broj folikula se smanjuje što rezultira nižim razinama AMH. To je prirodan dio procesa starenja.

Što znače povišene vrijednosti anti-Mullerova hormona?

Povišene vrijednosti AMH mogu biti znak sindroma policističnih jajnika (PCOS), stanja koje može utjecati na menstrualni ciklus i plodnost.

Visoke razine također mogu ukazivati na veći broj dostupnih jajnih folikula.

Što znače niske vrijednosti anti-Mullerova hormona?

Niske razine AMH mogu ukazivati na smanjenu rezervu jajnika, što može biti znak smanjene plodnosti.

Također mogu ukazivati na to da se žena približava menopauzi.

Koja je povezanost niskog anti-Mullerova hormona i trudnoće?

Nizak AMH može otežati začeće jer ukazuje na manji broj preostalih jajnih folikula. Međutim, nizak AMH sam po sebi ne sprječava trudnoću pa žene i s niskim AMH uspijevaju zatrudnjeti prirodno.

Koja je povezanost anti-Mullerova hormona i menopauze?

Razina AMH obično pada kako žena stari i približava se menopauzi. Izuzetno niske razine AMH mogu ukazivati na to da je menopauza blizu.

Kako povećati vrijednosti anti-Mullerova hormona? 

Trenutno nema pouzdanih medicinskih postupaka koji dokazano povećavaju razinu AMH. Fokus je obično na optimizaciji plodnosti putem drugih metoda, poput liječenja plodnosti ili promjena u životnom stilu.

Za bilo kakve zabrinutosti vezane uz plodnost, razinu AMH ili menopauzu, važno je konzultirati se s ginekologom ili stručnjakom za plodnost. Oni mogu pružiti detaljniju analizu i savjetovanje na temelju individualnih okolnosti i zdravstvenog stanja.

 

U Poliklionici Breyer, pretragu AMH možete napraviti bez prethodne rezervacije termina.