Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Printer Isprintaj
Respiratorni panel

Testiranje na RSV u Poliklinici Breyer

Testiranje na respiratorni sincicijski virus (RSV) je dostupno iz brisa nazofarinksa, a cijena testa je 50 €.

Također, testiranje na RSV je moguće provesti u sklopu različitih panela, čime se obuhvaća i veći broj drugih patogena (potencijalnih uzročnika infekcije) što za prednost ima da se prije detektira uzročnik nastalih simptoma:

  • Respiratorni osnovni panel (detekcija 5  virusnih markera: SARS-CoV-2, Influenza A, Influenza B, respiratorni sincicijski virus RSV,  Adenovirus) 
  • Respiratorni prošireni panel (detekcija 8  virusnih markera: SARS-CoV-2, Influenza A, Influenza B, respiratorni sincicijski virus RSV, Rhinovirus, Parainfluenza, Metapneumovirus, Adenovirus) 
  • Sveobuhvatni respiratorni panel PCR - bakterijski i virusni uzročnici (detekcija 8 respiratornih virusa i 5 respiratornih bakterija).

Testiranje se provodi svaki radni dan na svim lokacijama Poliklinike Breyer, a subotom na lokacijama Ilica i Bundek.

Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je virus koji uzrokuje infekcije dišnih puteva. Čest je uzročnik respiratornih infekcija, posebno kod male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. RSV je vrlo zarazan i širi se kapljicama iz dišnih sekreta zaražene osobe. Infekcija može uzrokovati različite simptome, od blage prehlade do težih respiratornih problema poput bronhiolitisa ili upale pluća. Kako su djeca posebno osjetljiva na RSV infekcije, najčešće se zaraze tijekom prve dvije godine života.

Simptomi

Simptomi RSV infekcije, kao i kod influence (gripe) ili COVID-19, variraju od blagih do teških. U blagim slučajevima, simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu, uključujući curenje sekreta iz nosa, kašalj, poteškoće s disanjem, groznicu, ali i piskavo disanje (engl. wheezing). Međutim, kod dojenčadi i male djece, infekcija može dovesti do ozbiljnih problema s disanjem, bronhiolitisa i upale pluća, što može zahtijevati hospitalizaciju.

Osobe zaražene RSV-om su obično zarazne 3 do 8 dana, a prve simptome pokazuju unutar 4 do 6 dana nakon infekcije.  Uobičajeno vrijeme oporavka je od 1 do 2 tjedna, no važno je napomenuti kako je svaki oporavak individualan te ovisi o općem zdravstvenom stanju svake osobe.

Dijagnostika

Budući da su simptomi RSV-a vrlo slični simptomima i drugih respiratornih infekcija, preporučuje se učiniti potvrdne laboratorijske testove poput brisa nazofarinksa (qPCR metodom), a u nekim slučajevima, analize krvi se mogu koristiti kako bi se provjerila prisutnost virusa, posebno kod teže zahvaćenih pacijenata.

Ako sumnjate da ste zaraženi RSV-om ili ako primijetite simptome kod svog djeteta, važno je konzultirati se s liječnikom koji će obaviti odgovarajući pregled i uputiti na dodatne pretrage radi postavljanja dijagnoze.

Liječenje

Liječenje respiratornog sincicijskog virusa (RSV) obično je simptomatsko koje uključuje snižavanje temperature i ublažavanje boli, s ciljem olakšavanja simptoma, budući da trenutno nema specifičnog antivirusnog lijeka za RSV. Svakako se preporučuje uzimanje dovoljne količine tekućine te odmor.

Prevencija

Prevencija respiratornog sincicijskog virusa (RSV) važna je, posebno za skupine s povećanim rizikom od težih komplikacija, poput dojenčadi, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Evo nekoliko ključnih preventivnih mjera:

  • redovito pranje ruku  
  • izbjegavanje kontakta s oboljelim osobama
  • korištenje dezinficijensa za ruke
  • održavanje higijene dišnih puteva – preporučuje se prekrivanje nosa i usta tijekom kihanja ili kašljanja
  • održavanje okoline čistom – redovito čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju, poput kvaka, daljinskih upravljača, mobitela i igračaka, može smanjiti širenje virusa.

Važno je napomenuti da, iako su ove preventivne mjere korisne, nemoguće je potpuno eliminirati rizik od RSV infekcije. Stoga, redovito praćenje simptoma i konzultacija s medicinskim osobljem važni su aspekti brige o zdravlju, a posebno za osjetljive skupine.