Saznajte svoj reproduktivni potencijal zahvaljujući AMH hormonu

Printer Isprintaj
AMH

Funkcija jajnika i određivanje anti-Müllerovog hormona (AMH)

Posljednjih nekoliko godina učestaliji je trend majčinstva u kasnijoj životnoj dobi, budući da se parovi iz različitih razloga odlučuju na nešto kasnije zasnivanje obitelji. Pri toj je odluci važno znati kako ženina plodnost počinje opadati u njezinim tridesetim godinama, a znatno je smanjena već desetljeće prije menopauze. Upravo zbog neumoljive biologije, većini je žena bitno znati kakva je funkcija njezinih jajnika, odnosno, koja je (okvirno) duljina njezinog reprodukcijskog života.

Uvid pruža nova, revolucionarana pretraga određivanja anti-Müllerovog hormona (AMH).

Što je, zapravo, AMH?

AMH je proteinski hormon značajan za predviđanje trenutka ulaska u menopauzu te rano otkrivanje patoloških procesa u jajniku, kao i određivanja stvarne ovarijske rezerve. Određivanje anti-Müllerovog hormona preporučljivo je svim ženama koje žele znati koliki je njihov reproduktivni potencijal, ženama koje sumnjaju na ulazak u menopauzu, a žele trudnoću, te ženama koje planiraju potpomognutu oplodnju. Rezultati pretrage predstavljaju pouzdan pokazatelj potencijala jajnika i plodnosti, laički rečeno, pokazuju biološki sat plodnosti.

AMHSmatra se kako se AMH stvara u jajnicima kao hormon koji regulira dozrijevanje pojedine jajne stanice kod svakog ovulacijskog ciklusa te djeluje kao fina protuteža FSH i LH, kako prilikom ovulacije ne bismo istovremeno imali velik broj zrelih jajnih stanica. Kako broj jajnih stanica, koje bi prilikom ovulacije mogle dozrijeti opada s godinama, tako pada i vrijednost AMH. Na ovaj način, AMH korelira s brojem jajnih stanica, tj. on opisuje takozvanu ovarijsku rezervu. Upravo je iz tog razloga određivanje AMH značajan pri utvrđivanju vremena preostalog za ostvarivanje trudnoće te u procjeni ovarijske rezerve nakon kemoterapije ili operativnih zahvata nad jajnicima, a može se mjeriti od rođenja do menopauze.

Određivanje AMH

Razina AMH hormona iznimno je važna i za proces umjetne oplodnje. Njegovo je određivanje u sklopu postupka postalo uobičajeno jer odražava pad rezerve primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama te može usmjeriti proceduru u najboljem smjeru. S druge strane, određivanje AMH je bitno kako bi se izbjegao rizik hiperstimulacije jajnika (koji je ozbiljna komplikacija postupaka stimulacije jajnika za izvantjelesnu oplodnju). Također, AMH ukazuje i na bolest jajnika - povećane vrijednosti hormona najčešće kazuju na sindrom policističnih jajnika.

Naravno, svaki nalaz pa tako i vrijednost AMH, potrebno je bez izuzetka tumačiti u kliničkom kontekstu. Što se tiče same pretrage ona je bezbolna i brza, sastoji se od uzorkovanja krvi i može se obaviti bilo kojeg dana menstrualnog ciklusa, a nalazi se dovršavaju već isti dan.