Zbog održavanja parlamentarnih izbora, Poliklinika Breyer neće raditi 17. travnja 2024. Na raspolaganju smo u redovno radno vrijeme prije i nakon spomenutog datuma.

Anti-SARS-CoV-2

Printer Isprintaj pretragu

Pretragom anti-SARS-CoV-2 može se utvrditi prisustvo neutralizirajućih antitijela na virus koji uzrokuje Covid-19. Test daje jedan rezultat koji se odnosi na sva antitijela na tzv. "šiljati" (engl. spike) protein virusa. Osjetljivost testa je visoka ukoliko se test radi dovoljno dugo nakon izlaganja virusu (nakon serokonverzije, koja je prosječno oko dva tjedna).

Organizam reagira specifično na SARS-CoV-2 tako da se IgG i IgM antitijela javljaju gotovo istovremeno u krvi pacijenta, a to je najranije desetak dana od pojave simptoma bolesti. Stoga, odovjeni rezultati za IgG i IgM antitijela nemaju prednost pred skupnim rezultatom. Najčešće je potrebno oko dva do tri tjedna nakon pojave simptoma za pojavu antitijela.

Pojedinci mogu razviti samo IgA antitijela pa serološki testovi koji daju pojedinačan rezultat za IgG ili IgM antitijela nemaju korist, za razliku od seroloških testova koji daju ukupan serološki odgovor (IgG +IgA +I gM). Radi se o validiranom testu, koji se provodi metodom ECLIA (metoda elektrokemiluminiscencije, na platformi Roche) na imunokemijskom analizatoru. Test objedinjuje sumarno sva antitijela, tj. ne razdvaja posebno IgG i IgM te se koristi za razjašnjavanje predhodnih infekcija.

Pripremite se za pretragu

Za ovu pretragu nisu potrebne pripreme.

Warning

Test nije dijagnostička pretraga − za postavljanje dijagnoze se preporučuje pretraga brisa PCR metodom. Test može pomoći u razjašnjavanju preboljelih infekcija nepoznatog uzroka u svrhu epidemiološkog praćenja.

Referentne vrijednosti

male Muškarci
female Žene
child Djeca
Negativno

Negativno
Kod pacijenta nije nađeno prisustvo antitijela. Negativan nalaz ne isključuje prisustvo SARS-CoV-2 virusa u respiratornom sustavu pacijenta ukoliko je pretraga napravljena prerano u fazi infekcije. Općenito, ako je od pojave simptoma za koje je pacijent sumnjao da su prouzročeni SARS-CoV-2 virusom proteklo više od 14 dana, a nalaz je pokazao da nema antijela − vjerojatno su simptomi nalik na Covid-19 bili prouzročeni drugim uzrokom. Također, utvrđeno je da neki pacijenti s utvrđenom Covid infekcijom ne razvijaju antitijela, dok kod nekih tijekom vremena titar antitijela postao nemjerljiv iako je osoba bila u kontaktu s virusom i prvobitno razvila antitijela.

Pozitivno
Pozitivan nalaz dokaz je izloženosti pacijenta virusu ili preboljele infekcije. Antitijela koja se mjere ovim testom također se nalaze kod cijepljenih osoba. Moguće je da će titar antitijela padati s vremenom, ali ta dinamika za sada nije dugoročno istražena na dovoljno velikom broju ispitanika. Isto tako, u ovom trenu još ne postoje sigurni dokazi da prisustvo antitijela djeluje zaštitno kod ponovljenog izlaganja virusu.

Bills Cijena pretrage 18,00 €
Calendar Nalaz je gotov isti dan
Bills Cijena pretrage 18,00 €
Bills Cijena vađenja i obrade uzorka krvi 2,00 € * Naplaćuje se jednokratno, bez obzira na broj pretraga
Calendar Nalaz je gotov isti dan

Opće vrijeme zaprimanja uzoraka

Geo location
Centar, Ilica 191
ponedjeljak - petak 7 - 18 h, subota 8 -12 h
Bundek, Ede Murtića 9
ponedjeljak - petak 7 - 18 h, subota 8 -12 h
Sv. Nedelja, Ulica Dr. F. Tuđmana 4
ponedjeljak - petak 7 - 16 h