test group icon Biokemija s hematologijom

Borrelia burgdorferi (IgG, IgM)

Printer Isprintaj pretragu

Kod ove pretrage rade se IgG i IgM antitijela na Borreliu, a služi kao probirni test za boreliozu, tzv. lajmsku bolest. Ta infekcija se prenosi ugrizom zaraženog krpelja, a vjerojatnost da ćete se zaraziti povećava se boravkom na travnatim i šumskim prostorima. Prošireno crveno područje tzv. erythema migrans može se pojaviti 3 do 30 dana nakon ugriza krpelja i tijekom vremena se polako širi. Moguća je zaraza i bez vidljivih promjena na koži. Osip (erythema) mogu pratiti groznica, zimica, umor, bolovi u tijelu, glavobolja, ukočenost vrata i natečeni limfni čvorovi.

Pretraga se radi kod sumnje na ugriz krpelja i kod karditisa, artritisa, akrodermatitisa, limfocitoma, meningitisa i drugih neuroloških simptoma.

Prva dva do četiri tjedna nakon ugriza krpelja antitijela se tek razvijaju pa preporučujemo pretragu učiniti najranije 2-3 tjedna nakon ugriza.

Pozitivan nalaz ove pretrage obično se potvrđuje potvrdnom metodom Western blot.

Antitijela nakon Borrelie mogu ostati godinama, ponekad čak i doživotno.

Pripremite se za pretragu

Za ovu pretragu nisu potrebne pripreme.

Referentne vrijednosti

male Muškarci
female Žene
Negativno

Pozitivno
Moguća svježa infekcija ili infekcija iz prošlosti, ovisno o titru IgG i IgM antitijela. Rezultat interpretira liječnik u kontekstu kliničke slike i po potrebi ordinira terapiju ili daljnju dijagnostiku. Moguće je rezultat potvrditi dodatnim testom potvrdnom metodom Western blot.

Negativno
Vjerojatno nije došlo do infekcije Borreliom, ali moguć je lažno negativan rezultat u slučaju da se krv vadi prerano nakon ugriza krpelja. Svakako treba nalaz interpretirati u kontekstu kliničke slike i vremena proteklom od ugiza. Po potrebi, ponoviti kontrolu.

Bills Cijena pretrage 47,00 € (354,12 HRK)
Calendar Nalaz je gotov unutar 10 radnih dana
Bills Cijena pretrage 47,00 € (354,12 HRK)
Bills Cijena vađenja i obrade uzorka krvi 2,00 € (15,07 HRK) * Naplaćuje se jednokratno, bez obzira na broj pretraga
Calendar Nalaz je gotov unutar 10 radnih dana

Opće vrijeme zaprimanja uzoraka

Geo location
Centar, Ilica 191
7 – 18 h (subotom do 12 h)
Bundek, Ede Murtića 9
7 – 18 h
Sv. Nedelja, Ul. Dr. F. Tuđmana 4
7 – 16 h