test group icon Citologija s UZV dijagnostikom

Citološka analiza iscjetka iz dojke

Printer Isprintaj pretragu

Citološka analiza iscjetka iz dojke opravdana je u svim slučajevima sekrecije iz dojki izvan perioda dojenja, a kod muškarca uvijek prilikom pojave iscjetka iz bradavice.

Najčešći uzroci pojave iscjetka iz dojki su dobroćudni- hormonski disbalans, neželjena nuspojava nekih lijekova, dobroćudni papilomi u kanalićima dojke, proširenje mliječnih kanalića dojke, te fibrocistične promjene u dojci. 

Boja i vrsta iscjetka iz dojki može varirati od prozirne vodenkaste, žućkaste, mliječno bijele, zelenkaste do smećkaste, a može se vidjeti i gnojni iscjedak, te krvavi iscjedak iz dojke.

Iscjedak boje jantara i krvavi iscjedak mogu biti znak ozbiljnih bolesti dojke stoga je svakako potrebna citološka analiza iscjetka, kao i ostale dijagnostičke pretrage dojki. 

Pripremite se za pretragu

Za samu pretragu nije potrebna nikakva posebna priprema. Treba doći u danima kada iscjetka ima te ponijeti medicinsku dokumentaciju povezanu s pretragom koja se traži (nalaz UZV dojki, MMG, MR dojki, ranije citološke nalaze i sl.).

BR24-Opći-lab-MAPA-A4-03 (002).jpg

Warning

Potrebno je doći u citološku ambulantu 3 radna dana za redom, gdje će liječnik citolog, nakon kliničkog pregleda dojki i uvida u medicinsku dokumentaciju, uzeti iscjedak iz dojki na predmetno staklace i učiniti razmaze.

Za narudžbu i detaljnije informacije vezano za ovu pretragu možete nazvati na broj 01/21 00 399 ili nam se obratiti putem maila citologija@breyer.hr

*Nalazi su gotovi unutar 1 do 3 radna dana od davanja posljednjeg uzorka.

Referentne vrijednosti

Često u razmazima iscjetka nalazima samo pjenušave makrofage i detritus, što nam ukazuje na funkcionalni poremećaj žljezdanog tkiva dojke, bez citoloških znakova proliferacije ili atipije stanica. Tada se uz ostale redovne radiološke kontrole, preporučuje citološka kontrola iscjetka za 6 mjeseci.

Citološki nalaz brojnih papilarnih skupina stanica žljezdanog epitela ukazuje na papilom u kanalićima dojke, pa se preporučuje dalja obrada i postupak prema odluci kirurga.

Citološkom analizom iscjetka mogu se naći i maligne stanice karcinoma dojke, te se u tom slučaju preporuča hitna dalja obrada. 

Bills Cijena pretrage 45,00 €
Calendar Nalaz je gotov unutar 1 do 3 radna dana*
Bills Cijena pretrage 45,00 €
Calendar Nalaz je gotov unutar 1 do 3 radna dana*

Opće vrijeme zaprimanja uzoraka

Geo location
Centar, Ilica 191
ponedjeljak - petak 7 – 18 h, subota 8 – 12 h