Kolesterol
Kolesterol nastaje podjednako diljem tijela i jedan je od osnovnih sastojaka stanične membrane i lipoproteina. Isto tako, kolesterol je jedan od polaznih tvari u tvorbi steroidnih hormona i žučne kiseline. Kolesterol zbog svog kemijskog sastava nije topiv u vodenom mediju, pa tako krvotokom može putovati samo vezan za neki protein.
Ovisno o omjeru masnoća: protein, kolesterol može biti HDL (high density lipoprotein, frakcija s puno proteina) ili LDL (low density lipoprotein, frakcija s manje proteina). Koncentracija ukupnog kolesterola stoga pruža samo osnovnu sliku, koja indicira daljnje potrebne laboratorijske pretrage metabolizma lipoproteina (HDL, LDL i trigliceridi).
Pripremite se za pretragu
Dva tjedna prije uzimanja uzorka krvi:
- uobičajeno se hraniti
- izbjegavati promjene u tjelesnoj težini
48 sati prije uzimanja uzorka krvi:
- izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost
- ne uzimati alkohol
24 sata prije uzimanja uzorka krvi:
- uzimati uobičajene obroke hrane, ali ne pre masne
12 sati prije uzimanja uzorka krvi:
- ne uzimati hranu, piti alkohol, kavu ni pušiti (voda je dozvoljena)
Određivanje kolesterola ne bi se trebalo provoditi prije nego što prođe 8 tjedana od:
- akutnog infarkta miokarda
- kirurške operacije
- traume
- sekundarne bolesti s promjenama u metabolizmu lipida
- akutne bakterijske ili virusne infekcije
Na vađenje je potrebno doći u jutarnjim satima.
Za ovu pretragu potrebno je biti natašte.
Referentne vrijednosti
Povišeno
Koncentracija kolesterola u krvi povećava se u nizu bolesti. Povećana je u početnoj fazi hepatitisa, zatim u opstruktivnoj žutici, lipoidnoj nefrozi, nefritisu, hipotireozi i dijabetesu melitusu. U primarnoj hiperkolesterolemiji (tip IIa hiperlipoproteinemije) primarni je defekt u samom metabolizmu kolesterola.
Sniženo
Sniženje koncentracije kolesterola u krvi rjeđe je i nalazi se obično kod hiperfunkcije štitnjače (Basedowljeva bolest). Niske koncentracije kolesterola nalaze se i u teškim oštećenjima funkcije jetre, u cirozi i teškim kroničnim hepatitisima te u malignim bolestima, u postoperativnim stanjima i općenito kod slabe prehrane.