test group icon Mikrobiologija

Mikoplazme i ureaplazme – PCR detekcija

Printer Isprintaj pretragu

PCR panel za mikoplazme i ureaplazme detektira i razlikuje četiri soja u jednoj reakciji: Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum.

Prisutnost mikoplazmi na sluznicama je najčešće asimptomatska.

Infekcija mikoplazmama može uzrokovati upale u različitim dijelovima tijela, uključujući upale urogenitalnog sustava kod žena i muškaraca. Mycoplasma hominis se uglavnom povezuje s upalom jajovoda, a Mycoplasma genitalium s upalom vrata maternice i zdjeličnom upalnom bolesti.

S obzirom da se Ureaplasma urealyticum povezuje s komplikacijama u trudnoći uz prijevremeni porod, uobičajena je rutinska dijagnostika u svrhu isključivanja/potvrde prisutnosti mikoplazmi u urogenitalnom traktu žena. To je poželjno učiniti prije planirane trudnoće.

Metoda i vrsta uzorka
U detekciji se primjenjuje molekularna dijagnostika pomoću PCR-a: u uzorku detektira i amplificira sekvence genskog koda specifičnih za svaki soj posebno.

Sojevi u panelu mogu se detektirati u uzorku prvog mlaza prvog jutarnjeg urina
(10 – 50 ml), kao i u brisu uretre, cerviksa ili anusa.

Pripremite se za pretragu

Bez posebne pripreme potrebno je u posudicu za urin (može se nabaviti u ljekarni ili u Poliklinici Breyer) skupiti prvi mlaz prvog jutarnjeg urina i uzorak isti dan donijeti u Polikliniku na obradu.

Bris uretre ili cerviksa treba uzorkovati ginekolog ili urolog, koji će bris uroniti u specijalnu transportnu podlogu (može se nabaviti i u Poliklinici).

Bris anusa (rektuma) može uzorkovati urolog ili pacijent prema uputama pomoću transportne podloge koja se može nabaviti u Poliklinici.

  • Za uzorkovanje je potrebno pripremiti set koji sadrži bris i tubicu s tekućom podlogom za PCR. Brisom treba ući 2 – 3 cm duboko u rektum/debelo crijevo, rotirati ga i zadržati nekoliko sekundi na mjestu uzorkovanja. Zatim bris treba izvući, uroniti u tubicu s podlogom, odlomiti štapić brisa na za to označenom mjestu (tako da se tubica s uronjenim brisom može zatvoriti), OSTAVITI ga u podlozi i čvrsto zatvoriti tubicu.

Uzorak se predaje tijekom dana na obradu na bilo koju lokaciju.

Dostava uzorka od ginekologa ili urologa može biti ili od strane liječnika ili osobno – pacijent donosi uzorak.

Ovim testom mogu se detektirati navedeni mikroorganizmi i kod pojedinaca koji nemaju simptoma.

Ovaj test može se napraviti anonimno. 

Warning

Uzorak urina se može poslati poštom iz bilo kojeg dijela Hrvatske. Testirajte se bez dolaska u laboratorij, neinvazivno, diskretno i iz udobnosti vlastitog doma (opis pretrage).

Cijena testiranja poštom uključuje standardni iznos za pretragu uz dodatak od 13,50 €. Detaljne upute možete pronaći klikom na link.

Referentne vrijednosti

male Muškarci
female Žene
Negativno

Pozitivno
Analizom su detektirane sekvence specifične za jedan ili više sojeva.

Negativno
Analizom nisu detektirane sekvence specifične za sojeve koji se analiziraju.

Bills Cijena pretrage 40,00 € (301,38 HRK)
Calendar Nalaz je gotov unutar 2 radna dana
Bills Cijena pretrage 40,00 € (301,38 HRK)
Calendar Nalaz je gotov unutar 2 radna dana

Opće vrijeme zaprimanja uzoraka

Geo location
Centar, Ilica 191
7 – 18 h (subotom do 12 h)
Bundek, Ede Murtića 9
7 – 18 h
Sv. Nedelja, Ul. Dr. F. Tuđmana 4
7 – 16 h