SIBO test
Bakterijsko prerastanje tankog crijeva (eng. Small Intestine Bacterial Overgrowth (SIBO)) je sindrom koji karakterizira naseljavanje bakterija na sluznici tankog crijeva, što se najčešće događa kada količina bakterija u crijevu preraste kritičnu vrijednost (≥ 105 CFU/ml). Tada bakterije stvaraju preduvjet kolonizacije sluznice i počinju ispoljavati svoja patogena svojstva.
Stanja koja pogoduju nastanku SIBO-a su različita (kronični pankreatitis, Crohn-ova bolest, sindrom kratkog crijeva, celijakija, smetnje normalnom prolasku sadržaja kroz tanko crijevo), a do slabljenja zaštitnog antibakterijskog mehanizma crijeva može doći i bez vidljivih organskih oštećenja – funkcionalni poremećaj crijeva. Funkcionalni probavni poremećaj je najčešće posljedica modernog načina života kojeg obilježava stres, nepravilna prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti.
Klinički simptomi ovise o težini, tj. stupnju prerastanja, te o osnovnoj bolesti. Kod funkcionalnog oblika bez drugih popratnih bolesti, SIBO je najčešće praćen samo nespecifičnim simptomima koji nalikuju sindromu iritabilnog crijeva.
Najčešći simptomi koji prate SIBO: nadutost, vjetrovi, pretakanje, nelagoda, mučnina, proljev, konstipacija, bol i grčevi u trbuhu.
Na SIBO treba posumnjati kod onih koji se žale na nespecifične simptome, gore navedene, koji se ponavljaju i/ili duže traju. Dogovorite pregled kod liječnika, koji će obaviti fizikalni pregled i preporučiti daljnje dijagnostičke i laboratorijske pretrage. Kako bi se potvrdio SIBO, najjednostavniji način je napraviti izdisajni test.
SIBO izdisajni test predstavlja glavni i najznačajniji dijagnostički postupak za utvrđivanje bakterijskog prerastanja tankog crijeva.
Liječenje SIBO-a je kompleksno i zahtjeva individualizirani pristup koji uključuje liječenje osnovne bolesti, eliminaciju bakterija iz tankog crijeva i sprječavanje recidiva. Obzirom na patogenezu SIBO-a, primarni terapijski cilj podrazumijeva eliminaciju bakterija iz tankog crijeva. Najbolji antibakterijski učinak, očekivano su ispoljili antibiotici, međutim vrlo dobre rezultate su pokazale i različite dijetetske mjere (elementarna dijeta i standardni dijetetski programi). Najbolji klinički rezultati liječenja SIBO-a postignuti su s rifaksimin antibiotikom.
Priprema prije testiranja
Prije početka testiranja važno je znati pojedine detalje iz anamneze ispitanika koji bi eventualno mogli imati utjecaja na pripremu za ovo testiranje. Ako stanje ispitanika zahtjeva, liječnik može modificirati pojedine elemente standardne pripreme opisane dalje u tekstu.
Standardna priprema osoba za izdisajno testiranje:
- od primjene antibiotske terapije treba proći barem dva tjedna, od uzimanja probiotika tjedan dana, a od uzimanja inhibitora protonske pumpe 24 sata
- potrebno je biti natašte, prije testiranja mora proći najmanje 12 sati od posljednjeg obroka, ne smije se piti ništa osim vode
- na dan prije testiranja također treba izbjegavati hranu navedenu dolje u tekstu
- ne smije se pušiti, uključujući i pasivno pušenje, tj. boravak u zadimljenim prostorijama najmanje 1 sat prije početka i tijekom čitavog trajanja testiranja
- nije dozvoljeno spavanje niti intenzivna tjelesna aktivnost najmanje 1 sat prije početka i tijekom čitavog testiranja
- izraženiji proljevi ili kolonoskopija mogu utjecati na rezultate u slučaju prisustva nekog od ovih stanja, najbolje je odgoditi testiranje za najmanje tjedan dana od završetka tog stanja
- tijekom testiranja dozvoljena je samo konzumacija obične vode i to u umjerenoj količini.
Popis namirnica koje bi svakako trebalo izbjegavati dan prije testiranja
Namirnice su navedene po skupinama, što znači da bi trebalo izbjegavati sve namirnice iz pojedine skupine, a ne samo one navedene ovdje kao primjer. Ako nismo sigurni spada li neka namirnica među zabranjene, najbolje ju je onda ne konzumirati na dan prije testiranja.
Žitarice:
- proizvodi od cjelovitih žitarica
- tamni kruh i tost obogaćeni žitaricama
- mekinje
- pahuljice i drugi proizvodi od biljnih vlakana.
Voće:
- jabuke, marelice, banane, šljive, dinje, grožđe, breskve, lubenice
- konzervirano voće
- voćni sokovi
- sušeno voće, npr. grožđice, smokve, šljive
- voćni jogurti.
Povrće:
- krumpir, klice, repa, mrkva, celer, krastavac, patlidžan, salata, gljive, paprike,
- tikvice, brokula, cvjetača, prokulica, kupus, kelj, blitva, grah, leća
- sokovi od povrća.
Orašasti plodovi, sjemenke, grah:
- svi orašasti plodovi, sjemenke, grah
- sva hrana koja eventualno sadrži neke od ovih namirnica.
Svi mliječni proizvodi:
- mlijeko, sirevi, sladoled, jogurt, putar.
Preporuka za sastav zadnjeg obroka nakon kojeg slijedi period od 12 sati tijekom kojeg je dozvoljena samo konzumacija obične vode
- pečena ili pržena piletina/puretina (od začina samo sol i papar)
- pečena ili pržena riba (od začina samo sol i papar)
- čista pirjana bijela riža ili šnita čistog bijelog kruha
- jaja
- bistra pileća ili goveđa juha.
Pripremite se za pretragu
Potrebna je rezervacija termina na lab@breyer.hr ili 01 3775 092.
Za SIBO test je obavezna pažljiva priprema. Prije naručivanja, molimo pažljivo pročitajte upute za pripremu dostupne u opisu testa.
Za SIBO test je obavezna pažljiva priprema. Prije naručivanja, molimo pažljivo pročitajte upute za pripremu dostupne u opisu testa.