test group icon Genetika

Spermiogram – CASA računalna analiza

Printer Isprintaj pretragu

U Poliklinici Breyer možete napraviti analizu sjemena prema najnovijim standardiziranim smjernicama svjetske zdravstvene organizacije (WHO6) pomoću SCA CASA uređaja (MICROPTIC). Sperm Class Analyzer (SCA) i Computer Assisted Semen Analysis (CASA) omogućuju najtočniju analizu sjemena prema najvišim zdravstvenim standardima.

Uz makroskopsku analizu ejakulata, SCA CASA nam omogućuje i da reproducibilno, detaljno i točno odredimo koncentraciju, pokretljivost i morfologiju spermija, vitalnost spermija, prisutnost aglutinacije ili agregacije, broj okruglih stanica te eventualno prisustvo povećanog broja leukocita.

Osobama kojima će moguće trebati proces potpomognute oplodnje, ova pretraga daje ključne informacije kako bi specijalist mogao odrediti potrebu za liječenjem para, kao  je li par kandidat za tempirane odnose, inseminaciju ili IVF/ICSI.

Sve slikovne i statističke podatke dobivene računalnom CASA analizom, moguće je, prema zahtjevu kliničara, proslijediti elektroničkim putem.

Pripremite se za pretragu

Prije davanja uzorka za spermiogram, potrebna je apstinencija (period bez pražnjenja sjemena na bilo koji način) u trajanju od 2-7 dana, a najbolje 4 dana prije davanja uzorka za analizu.

Ukoliko ste bili bolesni, imali povišenu temperaturu, pili antibiotik ili neke druge lijekove, preporuča se odgoditi davanje uzorka sjemena za 2 tjedna. Također se preporučuje izbjegavati saunu i vruće kupke.

Nekoliko dana prije davanja uzorka, preporuča se ne konzumirati alkohol, marihuanu i niti druga opojna sredstva (osim lijekova neophodnih radi vlastitog zdravstvenog stanja, a koje ćete navesti prilikom davanja/predaje uzorka u laboratoriju).

Uzorak se skuplja i predaje u sterilnoj posudici koju možete kupiti u ljekarni (sterilna posudica za urinokulturu) ili preuzeti na prijemu laboratorija.

Prije davanja uzorka, potrebno je obaviti higijenu ruku i spolovila, poklopac posudice pažljivo otvoriti i odložiti ga vanjskom stranom prema dolje, ne dodirujući unutarnju stranu poklopca i posude.

Vrlo je važno u posudicu prikupiti cijeli uzorak, potom poklopiti ne dodirujući unutarnju stranu poklopca i posude.

Uzorak se daje isključivo u ambulanti na lokaciji Ilica 191, ulaz 2 (ulaz iz Ilice,  na malom trgu, broj 2 je na ulaznim vratima – nije potrebno ići u glavni laboratorij) u unaprijed dogovoreno vrijeme. Uzorak se može donijeti i od doma, u dogovoru s osobljem laboratorija, najkasnije 45 minuta od vremena ejakulacije držeći posudicu s uzorkom uz tijelo ili na toplome.

Za uzorke koje donosite od kuće, molimo pratite upute kako bi kvaliteta uzorka bila odgovarajuća, a rezultati točni.

 

Warning

Za pretragu je potrebna prethodna najava na mail spermiogram.casa@breyer.hr ili na telefon 01 3775 092. Moguć je dolazak subotom.

Ukoliko se uzorak sjemena donosi od doma, potrebno je potpisati izjavu o potvrdi identiteta davatelja sjemena.

Bills Cijena pretrage 107,00 € (806,19 HRK)
Calendar Nalaz je gotov unutar 2 radna dana* *Isti ili najkasnije sljedeći radni dan
Bills Cijena pretrage 107,00 € (806,19 HRK)
Calendar Nalaz je gotov unutar 2 radna dana* *Isti ili najkasnije sljedeći radni dan

Opće vrijeme zaprimanja uzoraka

Geo location
Centar, Ilica 191
7 – 18 h (subotom do 12 h)