Vitamin E
Vitamin E je vitamin topiv u mastima koji ima bitnu ulogu kao antioksidans, štiteći stanice od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali nastaju tijekom metabolizma hrane, a prisutni su i u okolišu, primjerice u dimu cigareta i UV svjetlu. Osim toga, vitamin E pomaže jačanju imunološkog sustava, širenju krvnih žila te utječe na smanjenje zgrušavanja krvi.
Prirodni izvori vitamina E uključuju biljna ulja (posebice ulje pšeničnih klica, suncokreta i šafrana), orašaste plodove, sjemenke te zeleno povrće poput špinata i brokule. Deficitarno stanje vitamina E je rijetko i obično povezano s bolestima poput Crohnove bolesti ili cistične fibroze, koje otežavaju apsorpciju masti.
Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja, stoga je važno pridržavati se preporučenih dnevnih doza i izbjegavati samoinicijativno uzimanje visokih doza suplementa.
Pripremite se za pretragu
Na vađenje krvi je potrebno doći ujutro natašte.
U slučaju primjene suplemenata, preporučuje se krv vaditi minimalno 10 dana od zadnje doze ili po preporuci liječnika.