test group icon Biokemija s hematologijom

Željezo

Printer Isprintaj pretragu

Željezo pripada grupi elemenata u tragu; sastavni je dio važnih hemoproteina u organizmu, a u cirkulaciji se transportira vezan na transferin. Željezo sudjeluje u brojnim važnim procesima u tijelu počevši od staničnih oksidativnih mehanizama do prijenosa i isporuke kisika tjelesnim stanicama. Sastavni je dio kromoproteina za prijenos kisika, hemoglobina i mioglobina, kao i različitih enzima poput citokrom-oksidaze i peroksidaze.

Preostalo željezo u tijelu nalazi se u flavoproteinima, željezo-sulfatnim proteinima kao i u uskladištenom obliku – feritinu te transportnom obliku transferinu. Izmjerena koncentracija željeza u serumu odnosi se prvenstveno na Fe (III) vezan na serumski transferin i ne ukazuje na željezo koje se u serumu nalazi u slobodnom hemoglobinu. Preporuča se mjerenje željeza natašte.

Pripremite se za pretragu

Ako je osoba pod terapijom željeza i/ili multivitaminskih preparata obogaćenih željezom, kontrola željeza u serumu se izvodi najmanje:

  • tjedan do 10 dana nakon peroralnog uzimanja preparata
  • tri dana nakon davanja intravenoznih preparata
  • mjesec dana nakon intramuskularnog davanja željeza

Također se 24 – 48 sati prije uzimanja uzorka krvi ne preporuča uzimati vitamin C, piti sokove koji mogu utjecati na željezo (borovnica, crni ribizl, kupine, cikla) ni piti kupinovo vino.

Na vađenje krvi treba doći ujutro i natašte.

Određivanje feritina u serumu bolje od željeza pokazuje zasićenost organizma željezom. Za određivanje feritina nisu potrebne nikakve pripreme.

Uzorak se uzima ujutro, budući da se količina željeza može smanjiti i za 30% tijekom dana. Treba napomenuti da se razina željeza i kod iste osobe razlikuje iz dana u dan.

Referentne vrijednosti

male Muškarci
11-32 μmol/L
female Žene
8-30 μmol/L

Povišeno
Povećane vrijednosti željeza mogu se naći u hemokromatozi, hemosiderozi, pernicioznoj aplastičnoj i hemolitičnoj anemiji, bolesti srpastih stanica, talasemiji, akutnom hepatitisu, akutnom i kroničnom otrovanju s željezom te otrovanju s olovom.

Sniženo
Smanjene vrijednosti javljaju se u anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza, zatim manje važno u akutnim i kroničnim infekcijama, malignim bolestima, nefrotskom sindromu.

Bills Cijena pretrage 2,90 €
Calendar Nalaz je gotov isti dan
Bills Cijena pretrage 2,90 €
Bills Cijena vađenja i obrade uzorka krvi 2,00 € * Naplaćuje se jednokratno, bez obzira na broj pretraga
Calendar Nalaz je gotov isti dan

Opće vrijeme zaprimanja uzoraka

Geo location
Centar, Ilica 191
ponedjeljak - petak 7 – 18 h, subota 8 – 12 h
Bundek, Ede Murtića 9
ponedjeljak - petak 7 – 18 h, subota 8 – 12 h
Sv. Nedelja, Ulica Dr. F. Tuđmana 4
ponedjeljak - petak 7 – 16 h
Dubrava, Grižanska 1
ponedjeljak - petak 7 – 18 h