Najčešća pitanja i odgovori o Anti-Tg: Sve što trebate znati o antitireoglobulinskim antitijelima

Printer Isprintaj
štitnjača

Što znači anti-Tg?

Anti-Tg antitijela su antitijela usmjerena protiv tiroglobulina, bjelančevine koja je ključna u proizvodnji hormona štitnjače. Tiroglobulin je globularni protein koji štitnjača koristi kao supstrat za sintezu svojih hormona, tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). Prisutnost anti-Tg antitijela u krvi obično ukazuje na autoimuni odgovor protiv štitnjače i često se vidi kod autoimunih poremećaja štitnjače. Evo nekoliko ključnih točaka o anti-Tg antitijelima:

 • Autoimuni tiroiditis: Anti-Tg antitijela su često povezana s autoimunim tiroiditisom, posebno s Hashimotovim tiroiditisom, koji je najčešći uzrok hipotireoze u područjima s dostatnim unosom joda. Ova antitijela mogu oštetiti štitnjaču i dovesti do smanjene funkcije.
 • Gravesova bolest: Iako je manje uobičajeno, anti-Tg antitijela se također mogu naći kod osoba s Gravesovom bolešću, koja je najčešći uzrok hipertireoze (prekomjerna aktivnost štitnjače).
 • Dijagnostički marker: Anti-Tg antitijela se koriste kao markeri u dijagnostici autoimunih bolesti štitnjače. Međutim, njihova prisutnost sama po sebi ne potvrđuje dijagnozu bez odgovarajućih kliničkih simptoma i drugih laboratorijskih nalaza.
 • Različite vrijednosti: Razine anti-Tg antitijela mogu varirati od blago povišenih do vrlo visokih kod različitih osoba, a visina vrijednosti ne mora nužno korelirati s težinom bolesti.
 • Praćenje i liječenje: Prisutnost anti-Tg antitijela može zahtijevati redovito praćenje štitnjače i njezine funkcije. Liječenje autoimunih bolesti štitnjače obično uključuje upravljanje simptomima i, u slučaju hipotireoze, zamjensku terapiju hormonima štitnjače.

Važno je napomenuti da se prisutnost anti-Tg antitijela treba interpretirati u kontekstu cjelokupne kliničke slike, uključujući simptome i druge testove štitnjače. Ako imate povišene razine anti-Tg antitijela ili bilo kakve zabrinutosti u vezi sa štitnjačom, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili endokrinologom za daljnje savjetovanje i upute.

Koje su normalne anti-Tg vrijednosti?

Normalne vrijednosti anti-Tg (antitijela protiv tiroglobulina) mogu se razlikovati ovisno o laboratoriju i specifičnoj metodologiji koja se koristi za testiranje. Svaki laboratorij obično ima svoj referentni raspon pa je važno usporediti Vaše rezultate s tim specifičnim referentnim rasponom.

Općenito, referentni rasponi za anti-Tg antitijela u Poliklinici Breyer je <115 kIU/L.

Vrijednosti unutar ovih raspona smatraju se normalnim u većini laboratorija. Međutim, neke laboratorijske tehnike i metode mogu imati različite referentne raspone. Ako su Vaše vrijednosti anti-Tg antitijela izvan ovih referentnih vrijednosti laboratorija, to može ukazivati na prisutnost autoimunog procesa usmjerenog protiv štitnjače, kao što su Hashimotov tiroiditis ili, rjeđe, Gravesova bolest.

Važno je interpretirati rezultate testa u kontekstu cjelokupne kliničke slike, uključujući simptome i rezultate drugih testova štitnjače. Ako imate povišene razine anti-Tg antitijela ili bilo kakve zabrinutosti u vezi sa štitnjačom, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili endokrinologom za daljnje savjetovanje i upute.

Što znači kad je anti-Tg povišen?

Povišene razine anti-Tg (antitijela protiv tiroglobulina) tipično ukazuju na prisutnost autoimunog odgovora protiv štitnjače. Tiroglobulin je protein koji štitnjača koristi u proizvodnji svojih hormona i prisutnost antitijela usmjerenih protiv njega može ukazivati na autoimune poremećaje štitnjače. Evo što povišeni anti-Tg mogu značiti:

 • Hashimotov tiroiditis: Ovo je najčešći oblik autoimunog tiroiditisa i glavni uzrok hipotireoze, posebno u područjima s dostatnim unosom joda. Kod Hashimotovog tiroiditisa, imunološki sustav greškom napada tkivo štitnjače što dovodi do kronične upale i postupnog uništenja štitnjače.
 • Gravesova bolest: Iako je rjeđe, povišene razine anti-Tg antitijela također se mogu naći kod osoba s Gravesovom bolešću, koja obično uzrokuje hipertireozu.
 • Idiopatska hipotireoza: U nekim slučajevima, povišene razine anti-Tg antitijela mogu se pojaviti kod osoba s hipotireozom bez jasne etiologije.
 • Druge autoimune bolesti: Ponekad, povišene razine anti-Tg antitijela se mogu naći kod osoba s drugim autoimunim bolestima.
 • Histopatološka ispitivanja: U rijetkim slučajevima, povišene razine anti-Tg antitijela mogu biti povezane s određenim vrstama raka štitnjače iako se ovaj marker obično ne koristi za dijagnostiku raka štitnjače.

Važno je razumjeti da prisutnost povišenih anti-Tg antitijela sama po sebi ne znači da osoba ima aktivnu bolest štitnjače, ali ukazuje na povećani rizik. Liječenje i daljnje analize ovise o ukupnoj kliničkoj slici, uključujući simptome pacijenta i funkciju štitnjače. Ako imate povišene razine anti-Tg antitijela ili bilo kakve zabrinutosti u vezi sa štitnjačom, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili endokrinologom za daljnje savjetovanje i upute.

Što znači kad je anti-Tg snižen?

Snižene ili niske razine anti-Tg (antitijela protiv tiroglobulina) obično ne predstavljaju značajnu zabrinutost. Anti-Tg antitijela su specifična za autoimune procese koji utječu na štitnjaču, kao što su Hashimotov tiroiditis i Gravesova bolest. Uobičajeno je da zdrave osobe nemaju detektirana anti-Tg antitijela ili da imaju vrlo niske razine.

U kontekstu testiranja na antitijela štitnjače, "normalno" ili "sniženo" stanje anti-Tg antitijela znači da nema značajnog autoimunog odgovora protiv tiroglobulina koji je ključan protein u proizvodnji hormona štitnjače. Drugim riječima, snižene razine anti-Tg antitijela obično upućuju na to da ne postoji aktivna autoimuna bolest štitnjače.

Ako su Vaši rezultati testa pokazali niske ili nedetektirane razine anti-Tg antitijela, to se generalno smatra normalnim nalazom. Međutim, važno je ove rezultate interpretirati u kontekstu cjelokupne kliničke slike, uključujući simptome, medicinsku povijest i rezultate drugih testova funkcije štitnjače, kao što su TSH, T4 i T3.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica o rezultatima testa, savjetujemo Vam da se obratite svom liječniku za daljnje informacije i savjete specifične za Vašu situaciju.

Što znači kad su i vrijednosti anti-TPO i vrijednosti anti-Tg povišene?

Kada su i anti-TPO (antitijela protiv tireoperoksidaze) i anti-Tg (antitijela protiv tiroglobulina) povišeni, to obično ukazuje na prisutnost autoimunog odgovora protiv štitnjače. Ova kombinacija antitijela često se povezuje s autoimunim bolestima štitnjače, kao što su:

 • Hashimotov tiroiditis: Ovo je najčešći oblik autoimunog tiroiditisa i glavni uzrok hipotireoze, posebno u područjima s dostatnim unosom joda. Kod Hashimotovog tiroiditisa imunološki sustav proizvodi antitijela koja napadaju štitnjaču što dovodi do kronične upale i postupnog smanjenja funkcije štitnjače. Većina osoba s Hashimotovim tiroiditisom ima povišene razine anti-TPO, a mnogi također imaju povišene razine anti-Tg.
 • Gravesova bolest: Iako je manje uobičajeno, povišene razine anti-TPO i anti-Tg antitijela također se mogu naći kod osoba s Gravesovom bolešću koja je najčešći uzrok hipertireoze. Međutim, specifičnija antitijela za Gravesovu bolest su antitijela na TSH receptor.
 • Ostali autoimuni poremećaji: Ponekad, visoke razine ovih antitijela mogu biti prisutne kod drugih autoimunih stanja, čak i onih koji nisu izravno povezani sa štitnjačom.

Važno je napomenuti da prisutnost povišenih anti-TPO i anti-Tg antitijela ne znači nužno da osoba ima simptome ili da će razviti poremećaj štitnjače. Međutim, to može ukazivati na povećani rizik za razvoj bolesti štitnjače u budućnosti. Klinička slika, uključujući simptome i rezultate testova funkcije štitnjače (kao što su TSH, T4 i T3), je ključna za postavljanje točne dijagnoze.

Ako imate povišene razine anti-TPO i anti-Tg antitijela, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili endokrinologom za daljnje savjetovanje i upute.

Kako protumačiti anti-Tg nalaz?

Protumačiti anti-Tg nalaz, koji se odnosi na antitijela protiv tiroglobulina, uključuje razmatranje nekoliko ključnih aspekata:

 • Referentni raspon: Prvo je važno usporediti Vaše rezultate s referentnim rasponom koji koristi laboratorij u kojem je testiranje obavljeno. Različiti laboratoriji mogu koristiti različite metode i imati različite referentne raspone. Obično, rezultati iznad gornje granice raspona smatraju se povišenima.
 • Povišene vrijednosti: Povišene razine anti-Tg antitijela obično ukazuju na autoimuni odgovor protiv štitnjače. To je često povezano s autoimunim poremećajima štitnjače kao što su Hashimotov tiroiditis i rjeđe Gravesova bolest.
 • Normalne ili niske vrijednosti: Normalne ili niske razine anti-Tg antitijela su uobičajene kod zdravih osoba i obično ne zahtijevaju daljnje akcije.
 • Klinički kontekst: Važno je interpretirati rezultate anti-Tg testa u kontekstu cjelokupne kliničke slike. To uključuje razmatranje drugih testova štitnjače (kao što su TSH, T3, T4), simptoma, medicinske povijesti i drugih relevantnih informacija.
 • Simptomi i funkcija štitnjače: Osobe s povišenim anti-Tg antitijelima mogu imati normalnu funkciju štitnjače, mogu razviti hipotireozu ili imati druge simptome povezane s autoimunim bolestima štitnjače.
 • Daljnje ispitivanje i praćenje: Ako su anti-Tg antitijela povišena, liječnik može preporučiti dodatna ispitivanja i redovito praćenje funkcije štitnjače kako bi se otkrila eventualna promjena u njezinom stanju i funkcioniranju.
 • Liječenje: Liječenje i potrebna terapija ovise o ukupnoj kliničkoj slici. Ako postoje simptomi bolesti štitnjače, liječenje se može usmjeriti na ublažavanje tih simptoma i normalizaciju funkcije štitnjače.

Za interpretaciju nalaza se preporučuje konzultacija s liječnikom ili endokrinologom kako bi se rezultati pravilno protumačili i integrirali u Vaš plan liječenja ili praćenja.

 

U Poliklinici Breyer, pretrage antitijela štitnjače (anti-Tg i anti-TPO) možete napraviti bez prethodne rezervacije termina.